Direcția Sanitar Veterinară Suceava a transmis un dublu avertisment către suceveni având în vedere tradiționala ieșire în număr mare la grătare, de 1 Mai.

Unul dintre mesaje este cel clasic, să-i zicem, cu privire la atenția sporită la cumpărarea cărnii din surse autorizate și la regimul termic de păstrare a acesteia, în timp ce al doilea reprezintă un avertisment care ar trebui luat în seamă de către cei care vor să meargă la un grătar în aer liber, în zona de munte, nu neapărat în zona extremă de munte.

În această perioadă, ursul este semnalat des la marginea pădurilor, putând fi atras cu atât mai mult de mirosul cărnii de la grătar.

Elocvent în acest sens este că numai de la începutul acestui an în județ au fost înregistrate 11 atacuri ale animalelor sălbatice, cu pagube aduse crescătorilor de animale. Nouă dintre atacuri au fost ale ușilor, iar două din partea lupilor.

Cele mai multe atacuri ale urșilor s-au înregistrat pe raza comunei Panaci, dar nu numai acolo.

În cazul urșilor, aceștia se pot apropia și de persoane care fac grătar la marginea pădurilor.

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, a arătat că în zona de munte a județului pericolul ca ursul să ajungă în preajma unui grătar este unul real.

De principiu, gălăgia, muzica țin departe ursul.

”Rugăm oamenii și să nu lase resturi alimentare în urma lor, acestea putând aduce urșii la marginea pădurilor, așa cum s-a întâmplat în anii trecuți”, a arătat doctorul Voloșeniuc.