În perioada 23-26 aprilie 2025, municipiul Suceava a fost gazda celei de-a XXXI-a ediții a Olimpiadei Naționale de limba și literatura ucraineană maternă, eveniment prestigios organizat de Direcția Generală Minorități și Desegregare din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, prin Inspectoratul Școlar Județean Suceava, în parteneriat cu Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava și Uniunea Ucrainenilor din România (UUR).

Elevii din județul nostru au obținut rezultate îmbucurătoare la cea mai importantă competiție școlară de specialitate:

La nivel gimnazial au fost obținute 2 premii și 2 mențiuni:

- Premiul I – Fraseniuc Natalia Ecaterina, clasa a V-a, Școala Gimnazială Bălcăuți, prof. îndrumător Fraseniuc Diana Emanuela;

- Premiul III – Melen Maria, clasa a VI-a, Școala Gimnazială Ulma, prof. îndrumător Zebreniuc Iuliana;

- Mențiune – Humeniuc Amalia, clasa a VII-a, Școala Gimnazială Bălcăuți, prof. îndrumător Maidaniuc Anca-Mariana;

- Mențiune – Cozariuc Alexandru, clasa a VIII-a, Școala Gimnazială Bălcăuți, prof. îndrumător Lidia Dascaliuc.

La nivel liceal au fost obținute 9 premii:

- Premiul I – Shendyruk Marta, clasa a IX-a, Colegiul Național ”Petru Rareș” Suceava, prof. îndrumător Martineac Delia;

- Premiul II – Humeniuc Luiza Mădălina, clasa a IX-a, Colegiul Tehnic ”Lațcu Vodă” Siret, prof. îndrumător Crainiciuc Antoneta;

- Premiul I – Barbakar Teofil, clasa a X-a, Seminarul Teologic Liceal ”Mitropolitul Dosoftei” Suceava, prof. îndrumător Martineac Delia;

- Premiul II – Caleniuc Tatiana, clasa a X-a, Colegiul Tehnic ”Lațcu Vodă” Siret, prof. îndrumător Crainiciuc Antoneta;

- Premiul III – Mehlei Ioan, clasa a X-a, Seminarul Teologic Liceal ”Mitropolitul Dosoftei” Suceava, prof. îndrumător Martineac Delia;

- Premiul I – Zegrea Constantin Oleg, clasa a XI-a, Seminarul Teologic Liceal ”Mitropolitul Dosoftei” Suceava;

- Premiul III – Mehno Georgiana, clasa a XI-a, Colegiul Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, prof. îndrumător Martineac Delia;

- Premiul I – Gavriloae Nicolai, clasa a XII-a, Seminarul Teologic Liceal ”Mitropolitul Dosoftei” Suceava, prof. îndrumător Martineac Delia;

- Premiul II - Bejenar Alexandra, clasa a XII-a, Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Suceava, prof. îndrumător Martineac Delia.

Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava i-a oferit elevei Caliniuc Tatiana Premiul pentru originalitatea abordării subiectelor în cadrul olimpiadei.

 

·        Profesori și elevi din șase județe

 

La această ediție au participat 65 de elevi din șase județe - Arad, Botoșani, Maramureș, Satu Mare, Suceava și Timiș.

Aceștia provin fie de la școli în care limba ucraineană este studiată ca limbă maternă, fie de la instituții de învățământ cu predare în limba ucraineană, Liceul ”Taras Șevcenko” Sighetu Marmației, județul Maramureș, secția filologie ucraineană de la Colegiul Tehnic ”Lațcu Vodă” Siret, județul Suceava, sau secția filologie ucraineană de la Liceul Teoretic ”Iulia Hașdeu” Lugoj, județul Timiș.

Ceremonia de deschidere a fost moderată de prof. Ilie Sauciuc, inspector școlar pentru minoritatea ucraineană, și a avut loc în Sala Auditorium „Joseph Schmidt” a Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava.

La manifestare au fost prezenți numeroși oficiali ai administrației județene și ai instituțiilor de învățământ superior și preuniversitar, printre care deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi, președintele UUR, Mariana Bilici, consilier la Direcția Generală Minorități și Desegregare din cadrul MEC, alături de membrii Comisiei Centrale formate din 13 membri.

Elevii au susținut două probe, una scrisă și una practică, în data de 24 aprilie, la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava, care a asigurat tot necesarul pentru desfășurarea concursului în cele mai bune condiții. Consiliul Județean Suceava a facilitat vizitarea Cetății de Scaun Suceava și a Muzeului Satului Bucovinean.

De asemenea, Primăria orașului Gura Humorului a sprijinit vizitarea Muzeului Obiceiurilor Populare din Bucovina, a oferit accesul în parcul de agrement Ariniș și o plimbare cu telescaunul.

Festivitatea de premiere a avut loc sâmbătă, 26 aprilie, în prezența reprezentanților instituțiilor organizatoare, a Comisiei Centrale și a întregului Comitetul Central al UUR. Elevii premianți au primit premii în bani acordate de Ministerul Educației și Cercetării, iar principalul partener în organizarea acestui concurs, Uniunea Ucrainenilor din România, a oferit sume importante de bani nu doar elevilor de pe podium, ci și celorlalți copii participanți.

Olimpiada urmărește promovarea și valorificarea competențelor lingvistice și culturale ale elevilor aparținând minorității ucrainene din România, încurajând excelența, spiritul competitiv și dragostea pentru patrimoniul literar și lingvistic ucrainean. De asemenea, competiția își propune să stimuleze interesul tinerilor pentru aprofundarea limbii materne și cultivarea identității lor culturale.