Senatorul AUR de Suceava, Virgiliu Gheorghe Vlăescu, este îngrijorat de faptul că „visteria” României nu mai are bani pentru finanțarea construcției de autostrăzi. Virgiliu Gheorghe Vlăescu i-a transmis o interpelare pe această temă ministrului de Finanțe, Tanczos Barna, prin care atrage atenția că firma UMB, cel mai mare constructor de autostrăzi din România, ar urma să înceteze lucrul în săptămâna 12-18 mai în șantierele de construcție pentru A8, Autostrada Unirii, și A3, Autostrada Transilvaniei, și nu există un termen concret de reluare a lucrărilor.
„Și autostrada A7 are multe necunoscute, criza financiară și blocajul PNRR pune un mare semn de întrebare asupra termenelor de finalizare a lucrărilor. Tronsoanele finanțate prin PNRR sunt afectate de banii blocați de Comisia Europeană pentru neîndeplinirea obligației de desființare a pensiilor speciale. Tronsonul Suceava-Siret, care nu este introdus la finanțare în PNRR, pentru că în opinia guvernanților județul Suceava nu merită să aibă o autostradă, are o finanțare incertă în contextul crizei financiare în care se află România. Continuitatea autostrăzii A7 este asigurată prin intermediul unui proiect distinct celui finanțat prin PNRR. Zilele trecute, CNAIR a anunțat că în cazul sectorului Suceava – Siret, tronsonul este la faza de întocmire a studiului de fezabilitate, iar ofertele pentru Roșcani – Suceava sunt în continuare în evaluare”, a precizat senatorul AUR de Suceava.
El mai declarat că, printr-un comunicat de presă, Comisia Europeană a anunțat că activează procedura de „suspendare a plăților” ca urmare a neîndeplinirii reformei pensiilor speciale. Virgiliu Gheorghe Vlăescu spune că acest jalon se adaugă altor cinci jaloane din cea de a treia cerere de plată a României, pe care Comisia le-a evaluat ca fiind nesatisfăcute. „A treia cerere de plată din PNRR, în valoare de 2,7 miliarde de euro, este întârziată, iar reformele și investițiile din Planul Național de Redresare și Reziliență trebuie accelerate. De asemenea, sunt restanțe și la plata tranșei a 2-a din PNRR”, a spus Vlăescu.
El a arătat și că oficialii Comisiei Europene, pe lângă pensiile speciale, au dat ca exemplu mai multe reforme pe care Guvernul ar trebui să le grăbească, cea privind conducerile companiilor de stat și cea fiscală. „Mai precis, numirile politice la Agenția pentru Monitorizarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) nu vor fi acceptate de Bruxelles. De asemenea, reducerea costurilor publice nici măcar nu a început în România”, a declarat senatorul AUR. El a mai afirmat că pentru obiectivele prevăzute în PNRR care nu sunt îndeplinite până în august 2026, România va pierde banii aferenți, Comisia Europeană transmițând un avertisment că s-ar putea pierde între 5 și 7 miliarde de euro din cauza întârzierii cu care Guvernul face cererile de plată pentru sumele pe care le mai poate cere de la Bruxelles.
„Semnalul că cel mai mare și serios constructor din România oprește lucrările este unul negativ și extrem de periculos. Acest indiciu ne arată că finanțele țării nu mai permit finanțarea unor proiecte sigure, care erau finanțate de Uniunea Europeană”, a avertizat Virgiliu Gheorghe Vlăescu. În final el i-a solicitat ministrului de Finanțe să spună la ce dată va debloca finanțările de autostrăzi din România și care este situația banilor blocați prin PNRR.
Comentarii