Instanţa supremă a decis că prezenţa icoanelor în şcoli este legală, admiţând recursul Ministerului Educaţiei la decizia instanţei inferioare, care a menţinut recomandarea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) de scoatere a simbolurilor religioase din unităţile de învăţământ.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis, miercuri, recursul formulat de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) faţă de soluţia dată de instanţa inferioară, Curtea de Apel Bucureşti, prin care se menţinea recomandarea CNCD.
Decizia instanţei supreme este definitivă, iar împotriva ei se pot formula doar căi extraordinare de atac, cum sunt contestaţia în anulare sau revizuirea de fond.
MECT a atacat în instanţă, pe rolul secţiei de Contencios Administrativ şi Fiscal a Curţii de Apel Bucureşti (CAB), recomandarea CNCD şi a pierdut procesul, judecătorii CAB menţinând hotărârea consiliului.
În august 2006, profesorul buzoian Emil Moise cerea preşedintelui CNCD să dispună "anularea situaţiei discriminatorii create prin prezenţa obstinantă a simbolurilor religioase în holurile, cancelariile şi sălile de clasă - în afara orei facultative de Religie - ale Liceului de artă Margareta Sterian din Buzău", unde învaţă fiica sa, Teodora Moise, cât şi în toate unităţile publice de învăţământ din judeţul Buzău.
Profesorul Emil Moise susţinea atunci că predarea religiei în instituţiile de învăţământ publice "constituie o discriminare împotriva persoanelor agnostice sau de altă confesiune decât aceea căreia îi aparţin simbolurile religioase (...) şi o încălcare a dreptului fundamental la egalitatea de şanse, deoarece prin acceptarea simbolurilor religioase, unităţile publice îşi asumă transmiterea (inclusiv) a valorilor de inferiorizare a femeilor, practicate de religia respectivă".
Reprezentanţii CNCD au răspuns, în 21 noiembrie, petiţiei profesorului buzioan, recomandând Ministerului Educaţiei să elaboreze o normă internă prin care să reglementeze prezenţa simbolurilor religioase în şcolile româneşti, indicând şi o serie de principii de care ar trebui să se ţină seama, între care şi aceea că afişarea simbolurilor religioase trebuie să se facă numai la orele de religie şi numai în spaţiile destinate acestora.
Comentarii
...si nu numai un minus ci si o revolta.Bine ca nu mai am de facut scoala acum dar numai la gindul ca pe vremea lui ceasca poza era oriunde imi imaginez ca in ziua de azi daca as fi la scoala m-ar teroriza tot felul de picturi care mai de care mai frumoasa una ca cealalta,poate veti avea inspiratia sa-l puneti si pe preafericitul pimen,eventual daniel,sidorovici si lista ar putea continua.Practic daca ele s-ar pune sa zicem intr-o scoala cu, caracter teologic respectiv ortodox,budist,islamist....n-a fi nici o problema dar sint si oameni care fac alergie la asa ceva indiferent de religie.
Asa cum te si numesti "NU CONTEAZA" tot atat conteza parerea ta. Ceea ce meriti sa auzi e sa te intorci unde-ai stat 9 luni fara chirie,la mama ta adica.
...adica imi miroase a ultra ? fie ortodox fie preafercit.,asa ca nu am sa-ti raspund la provocare ca insasi tacerea e un raspuns.Dupa cite stiu ortodoxia este "calea cea dreapta" in traducere si ca urmare trebuia sa fii exemplu si nu un recalcitrnt.Invata sa vezi lucrurile si din alt punct de vedere,amin.