Soliditatea financiară a Guvernului, precum şi vulnerabilitatea faţă de riscuri se află la un nivel mediu, ca urmare a datoriilor guvernamentale reduse, a politicii bugetare slabe, respectiv a problemelor legate de tranziţie şi criza creditelor, se arată într-un raport al Moody’s.

Astfel, nivelul mediu al vulnerabilităţii faţă de eventualele riscuri reflectă probleme precum încetinirea puternică a creşterii economice, deficitul de cont curent semnificativ şi urmările creşterii mari a volumului creditelor.

Riscurile sunt amplificate de starea precară a politicii bugetare.

Guvernul a majorat semnificativ cheltuielile curente, în 2007 şi 2008, provocând creşterea puternică a deficitului bugetar.

Încetinirea creşterii economice şi condiţiile stricte de obţinere a lichidităţilor au sporit dificultăţile de finanţare a deficitului bugetar, la începutul anului 2009, obligând guvernul să solicite sprijinul FMI şi al Uniunii Europene.

Moody’s anticipează că România va înregistra în 2009 un deficit bugetar de 5,1% din PIB, care se va reduce în anul viitor la 4%.

Datoria guvernamentală va fi în acest an de 22,5% din PIB şi va urca la 29,3% în 2010, mai estimează agenţia.

Guvernul a încheiat, în martie, un acord pentru obţinerea unui împrumut în valoare de aproape 20 de miliarde de dolari din partea FMI şi a Uniunii Europene, în urma îngrijorării legate de înrăutăţirea balanţei bugetare şi scăderea lichidităţilor externe.

Programul de finanţare ar trebui să stabilizeze poziţia financiară a guvernului, în următorii doi ani, se mai arată în raport.

Fondurile FMI vor fi utilizate la reducerea rezervelor valutare obligatorii, pentru a mări lichidităţile în monedă străină.

Pe măsură ce inflaţia va încetini, fondurile suplimentare vor permite băncii centrale să reducă treptat dobânzile, pentru a susţine redresarea economiei, potrivit Moody\'s.