Studenţii din Bucureşti au discutat, marţi, cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Margot Wallstrom, referitor la imaginea ţării în Europa şi la modul în care UE ar putea să îi ajute să îşi pună în aplicare proiectele, susţinând că şi-au pierdut orice speranţă în capacitatea României de a face asta.

Margot Wallstrom, vicepreşedintele Comisiei Europene, însărcinat cu relaţiile instituţionale şi strategia de comunicare, s-a întâlnit, marţi, cu mai mulţi studenţi de la universităţile din Bucureşti pentru a discuta pe diverse teme europene.

Tinerii au vrut să ştie cum pot accesa fonduri europene pentru diverse proiecte, în condiţiile în care 2009 este anul cercetării şi inovării.

Wallstrom a spus că proiectele finanţate de UE sunt unele de amploare, pentru că Uniunea are un mecanism complex pentru a controla fondurile, existând astfel multă birocraţie. Însă mulţi tineri nu au nevoie de milioane de euro, ci de sume mai mici care i-ar ajuta să pună în aplicare proiectele, a arătat Wallstrom, precizând că acesta este un aspect pe care "a încercat şi încearcă să îl schimbe".

Potrivit vicepreşedintelui CE, pentru a afla informaţii despre aceste oportunităţi ar trebui să contacteze reprezentanţa Comisiei Europene din Bucureşti.

Margot Wallstrom a arătat că aceste fonduri sunt puse la dispoziţie de UE, însă că rămâne la latitudinea fiecărui stat membru de a le gestiona, un fapt de care tinerii se temeau, arătând o neîncredere profundă faţă de politicienii români.

O studentă a semnalat că au venit mulţi bani de la UE, însă că românii nu au făcut mare lucru cu ei şi că banii au fost folosiţi în mod eronat. Tânăra a întrebat dacă există posibilitatea să vină cineva din partea CE să controleze autorităţile române.

Vicepreşedintele CE a răspuns că Uniunea încearcă să controleze pe cât posibil folosirea banilor, existând şi metode de a suspenda alocarea acestora. "De aceea, UE are probleme cu Bulgaria, cu corupţia în gestionarea banilor publici. Şi aceasta afectează şi România, pentru că tot timpul sunt asociate cele două ţări. România ar trebui să îşi redreseze imaginea afectată de corupţie", a spus Wallstrom.

Răspunzând curiozităţii studenţilor referitor la imaginea României la nivelul UE, reprezentanţii Comisiei le-au spus acestora că, într-adevăr, România are o problemă cu calitatea administraţiei publice, întrucât fondurile nu sunt folosite, nu sunt absorbite, deşi ele există, o problemă, de asemenea, comună cu Bulgaria.

Accesul la fonduri trebuie fie deschis şi transparent pentru toţi, de aceea studenţii au fost îndemnaţi să ceară mai multe informaţii la reprezentanţă, pentru a "forţa acest proces".

Margot Wallstrom a subliniat necesitatea ca România să investează în domeniul cercetării şi inovării, pentru ca sistemul de educaţie din România să fie unul modern, actualizat.

Şeful reprezentanţei CE din România, Nicolae Idu, i-a îndemnat pe studenţi să plece, să înveţe în Europa, dar să se întoarcă în ţară, având o atitudine proactivă pentru că tinerii sunt responsabili de schimbare şi de re/branding-ul României.