Transferul de fonduri de la bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale va continua până în 2020, deoarece legea pensiilor nu va ajusta rapid deficitul fondului social, iar pensiile mici vor fi impozitate dacă va exista o decizie politică în acest sens, a declarat ministrul Finanţelor.

Întrebat, miercuri, de jurnalişti dacă s-a gândit la o soluţie pentru a nu mai avea transferuri atât de mari de la bugetul de stat la cel de asigurări sociale, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat că în acest moment nu există decât varianta finanţării deficitelor.

"Implementarea noii legi a pensiilor va permite ajustarea deficitului acestor fonduri în timp, nu va fi bruscă, către un nivel sustenabil, probabil undeva după 2020, 2025. Până în 2020 estimăm că vor exista în continuare transferuri", a spus Vlădescu.

Întrebat dacă în aceste condiţii este echitabilă impozitarea peniilor şi veniturilor mai mici, ministrul a arătat că, deocamdată, sistemul de taxe şi impozite rămâne la nivelul actual, dar că în cazul în care va exista o decizie politică privind impozitarea pensiilor, aceasta va fi implementată.

Guvernul a aprobat, miercuri, prima rectificare bugetară din acest an, prin care sunt tăiate alocaţiile mai multor ministere şi acordate fonduri în special pentru plata pensiilor, indemnizaţiilor de şomaj şi altor alocaţii de natură socială.

Prin rectificare, bugetul asigurărilor sociale este suplimentat cu 3,8 miliarde lei transferate de la bugetul de stat, fiind astfel asigurate fonduri pentru ca pensiile să poată fi plătite până la sfârşitul anului.