Anul 2012 va fi decisiv pentru ca România să demonstreze celorlate state UE că poate utiliza fondurile europene şi implementa proiectele finanţate, iar de acest lucru va depinde alocarea unor noi fonduri, a declarat, vineri, la Bucureşti, comisarul european pentru politica regională, Johannes Hahn.
El a avut, la Palatul Victoria, o discuţie cu premierul Emil Boc şi a participat la reuniunea comitetului interministerial pentru absorbţia fondurilor europene.
Johannes Hahn a declarat, în urma acestei reuniuni, că România va continua să fie unul dintre cei mai mari beneficiari ai fondurilor structurale, dar că trebuie să convingă celelate state membre să adopte şi pentru viitor un buget UE semnificativ în privinţa fondurilor structurale.
"Prin urmare, trebuie să convingem împreună, în mod special ţările cu statut de contributor net, că un buget solid pentru fonduri structurale, şi prin urmare un buget bun pentru România, este şi în interesul lor, pentru că adevarata piaţa internă pentru toate ţările europene este Uniunea Europeană, Două treimi din exporturile fiecărui stat membru sunt exporturi către celelate 26 de state membre, iar pieţele emergente din UE sunt fostele ţări comuniste, noile state membre. Acest lucru înseamnă că investiţiile în ţări precum România reprezintă investiţii în bunăstarea vechilor state membre. Am putut să le convingem de acest lucru în trecut, iar următorul pas este să le convingem din nou, spunându-le că avem nevoie de buget pentru a investi aici în România. Dacă vom reuşi să convingem celelate state membre că avem nevoie de un buget bun, va însemna că România va primi cel puţin acelaşi nivel al fondurilor, poate chiar mai mult", a spus Hahn.
Comisarul european a arătat că România va trebui să demonstreze, în special anul viitor, că este capabilă să utilizeze banii europeni.
"Este vital ca, în mod particular în 2012, România să demonstreze că e capabilă să folosească banii europeni pentru implementarea proiectelor. Anul 2012 este anul decisiv pentru România în termeni de implementare a fondurilor europene şi de a demonstra întregii Europe că are această capacitate", a arătat comisarul pentru politica regională.
El a salutat în acest context decizia Guvernului de a da curs propunerii preşedintelui Comisiei Europene, Jose Barroso, şi a sa personală de a înfiinţa un minister care să gestioneze problematica fondurilor europene, apreciind că, în condiţiile desemnării, lui Leonard Orban în fruntea ministerului, "circumstanţele sunt foarte promiţătoare".
"Leonard Orban este un fost comisar european, un foarte bun cunoscător al UE şi al limbilor noastre. Este cea mai bună alegere pe care o puteaţi face, sunt foarte încrezător că veţi soluţiona problemele cu care vă confruntaţi", a afirmat Hahn.
Acesta a mai declarat că suspendarea plăţilor pentru un program operaţional este o activitate curentă a Comisiei Europene, iar România nu este o excepţie.
"Întreruperile de plăţi sunt parte a activităţii noastre de zi cu zi. Aici în România avem o întrerupere a plăţilor, dar în întreaga Europă avem peste 50 de întreruperi. Aşadar, această măsură trebuie luată dacă observăm că nu este totul conform prevederilor europene, dar este de asemenea o oportunitate de îmbunătăţire a procesului de absorbţie", a mai afirmat comsiarul european.
Comentarii