Asociaţia Universităţilor de Medicină şi Farmacie din România (AUMFR) cere "responsabilitate maximă" în privinţa introducerii unor schimbări legislative în asistenţa medicală pentru urgenţa majoră şi nu recomandă ca urgenţa majoră să fie obiect al concurenţei pe piaţa serviciilor de sănătate.

Reprezentanţii AUMFR susţin, într-un comunicat de presă transmis miercuri, că acest domeniu al practicii medicale care este urgenţa majoră "nu trebuie să fie obiect de dispută între politicieni şi experţi", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Asociaţia Universităţilor de Medicină şi Farmacie din România (AUMFR), prin rolul pe care îl are în formarea resurselor umane din sănătate şi în asigurarea asistenţei medicale, solicită factorilor de decizie responsabilitate maximă în privinţa introducerii unor schimbări legislative în asistenţa medicală pentru urgenţa majoră. Acest domeniu al practicii medicale nu trebuie să fie obiect de dispută între politicieni şi experţi. Decidenţii politici trebuie să îşi asume opiniile experţilor rezultate dintr-o practică medicală dovedită. Prevederile legislative trebuie să reflecte grija pentru siguranţa pacientului şi creşterea şansei la viaţă", se arată în comunicat.

Reprezentanţii asociaţiei au precizat că, în calitate de membri ai unei comunităţi implicate direct în activitatea de urgenţă, sunt martori ai eficienţei sistemului actual integrat de urgenţă, care funcţionează în baza legislaţiei în vigoare şi recomandă "conservarea realizărilor şi dezvoltarea lui pe baza experienţei pozitive înregistrate în România".

"Suntem deschişi şi încurajăm dezvoltarea asistenţei medicale private în România, dar nu recomandăm ca urgenţa majoră să fie obiect al concurenţei pe piaţa serviciilor de sănătate, întrucât aduce deservicii imense siguranţei pacientului. Considerăm că este momentul ca în România politicul să înţeleagă că o infrastructură fără resurse umane de calitate şi motivate este o investiţie fără de viitor. Este momentul să fie redată demnitatea profesiei medicale, dacă dorim să asigurăm viitorul acestei naţiuni", se mai arată în comunicatul Asociaţia Universităţilor de Medicină şi Farmacie din România.

Proiectul noii Legi a sănătăţii a fost pus, în 28 decembrie 2011, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii, casele de asigurări de sănătate private şi posibilitatea spitalelor de a se organiza ca unităţi cu statut de fundaţie sau chiar de societate comercială fiind printre principalele modificări. Proiectul va fi în dezbatere publică până în 28 ianuarie 2012.

Raed Arafat a demisionat, marţi, din funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, în urma nemulţumirilor privind noile prevederi referitoare la medicina de urgenţă din proiectul Legii sănătăţii şi ca urmare a criticilor formulate la adresa lui de către preşedintele Traian Băsescu.

Arafat a declarat că a demisionat din funcţia de subsecretar de stat pentru că ieşind din Ministerul Sănătăţii va putea apăra mai bine sistemul de urgenţă, precizând că nu poate intra în polemici cu nimeni pe aspecte care necesită discuţii tehnice.