Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat, marţi, România în cazul lui Victor Stanciu, în vârstă de 60 de ani, care a fost săltat de acasă de doi poliţişti de la Secţia 19, dus la secţie şi bătut deoarece n-a vrut să se legitimeze, potrivit Mediafax.

Cazul Victor Stanciu vs. România (70040/13) a ajuns la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în 2013, după ce justiţia română a considerat că tratamentele degradante pe care poliţia le-a aplicat cetăţeanului sunt acceptabile, dacă acesta se opune încătuşării.

Totul a început după ce o vecină l-a reclamat la poliţie pe Victor Stanciu pentru că îşi scosese pe holul blocului nişte lucruri din casă în timp ce zugrăvea. Deşi nu avusese loc niciun conflict între vecini, pe 11 decembrie 2011 doi poliţişti de la Secţia 19 au venit la locuinţa lui Stanciu, iar când acesta le-a deschis, agenţii i-au cerut să se legitimeze, fără să se prezinte şi fără să-i spună ce caută la uşa lui.

 

"Pentru că nu i s-a spus de ce trebuie să se legitimeze, Stanciu a îndrăznit să le răspundă poliţiştilor cu un «altădată», ceea ce i-a înfuriat pe aceştia. L-au culcat la pământ şi încătuşat, ca să-l ducă la poliţie. Speriată de agresivitatea poliţiştilor, concubina domnului Stanciu i-a căutat actele şi le-a dat poliţiştilor: cartea de identitate, talonul de pensie de handicap, legitimaţia de revoluţionar. Poliţiştii au luat şi actele, şi pe Victor Stanciu la secţie. Conform declaraţiilor reclamantului, poliţiştii l-au bătut pe holul secţiei de poliţie cu pumnii, picioarele şi cu bastonul, în aproape toate zonele corpului, timp de zece minute. Din cauza durerilor, omul a făcut pe el. În bătaie i-au distrus telefonul şi i-au rupt hainele de pe el", arată APADOR-CH, într-un comunicat de presă remis marţi MEDIAFAX.