Magistrații instanței supreme au decis să suspende pentru fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, pedeapsa de 4 ani cu executare, după ce avocații acesteia au formulat contestații față de formarea completurilor de 5 judecători. Condamnat tot la 4 ani, în același dosar, va fi eliberat și Șerban Pop.

Magistrații Instanței supreme au dispus suspendarea pedepsei de 4 ani de închisoare cu executare a fostei șefe DIICOT, Alina Bica, după ce apărătorii săi au formulat contestații față de formarea completurilor de 5 judecători de la ÎCCJ. Aceeași soluție a fost dispusă și pentru fostul șef ANAF, Șerban Pop, condamnat tot la 4 ani de închisoare, în același dosar. Termenul pentru judecarea contestației în anulare formulate de Alina Bica este 21 ianuarie, când va trebui să se prezinte. În acest dosar, Alina Bica a fost condamnată pentru favorizarea făptuitorului.

Deciziile au fost luate de Completul 2 de 5 judecători de la instanța supremă, format din Enceanu Simona Daniela, Rog Tatiana Lucia, Rus Alexandra Iuliana, Mera Luciana și Popa Rodica Aida. Dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman, în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și 6 luni de închisoare, este judecat de tot Completul 2.

„Admite în principiu contestaţia în anulare formulată de condamnata Bica Alina Mihaela împotriva deciziei penale nr. 117 din 26 iunie 2018, pronunţată de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 2067/1/2017. Fixează termen pentru soluţionarea contestaţiei în anulare la data de 21 ianuarie 2019, Sala Secţiei penale, pentru când se va cita contestatoarea condamnată. II. Admite cererea de suspendare a executării sentinţei penale nr.1057 din 29 noiembrie 2016 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 2471/1/2015, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 117 din 26 iunie 2018 (...) până la soluţionarea definitivă a contestaţiei în anulare”, se arată în minuta instanței, în privința Alinei Bica.

În prezent, Alina Bica este arestată într-o închisoare din Costa Rica, până la soluționarea procedurii de extrădare a acesteia, însă decizia judecătorilor de la ÎCCJ va fi comunicată autorităților din acel stat.

Decizie similară a fost pronunțată și miercuri noapte. Înalta Curte de Casație și Justiție a decis eliberarea mai multor persoane în dosare în care avocaţii condamnaţilor au contestat alcătuirea completurilor de cinci judecători, drept urmare au fost puși în libertate Rudel Obreja, Constantin Niţă şi Dan Şova.