La mai puţin de trei luni de la numirea lui Traian Andronachi în funcţia de manager al Spitalului Municipal Rădăuţi, instanţa de judecată a decis ca acesta să-şi piardă postul în favoarea fostului manager, Dorin Tibeică. Totul a plecat de la o acţiune înaintată de Tibeică la Tribunalul Suceava, în luna septembrie, la scurt timp după ce printr-o dispoziţie a primarului din Rădăuţi a fost eliberat din funcţie, iar în locul său a fost numit manager consilierul local de la acea vreme Traian Andronachi. Decizia de joi a Tribunalului Suceava este executorie, iar asta înseamnă că Traian Andronachi trebuie să părăsească funcţia de manager, urmând ca aceasta să fie preluată de Dorin Tibeică.

„Este o soluţie corectă şi am considerat mereu că deciziile emise de primarul Nistor Tătar nu au fost date cu respectarea legislaţiei în vigoare. S-a văzut acum că am avut dreptate”, a fost declaraţia lui Dorin Tibeică.

La rândul său, primarul Nistor Tătar a precizat că este la curent cu soluţia de la Tribunalul Suceava.

„După ce primesc motivarea voi vedea ce se întâmplă şi voi respecta hotărârea instanţei de judecată”, a menţionat primarul din Rădăuţi.

De cealaltă parte, Traian Andronachi nu a comentat în nici un fel decizia instanţei de judecată. Interesant este faptul că pentru a ocupa funcţia de manager al spitalului Andronachi şi-a depus demisia din funcţia de consilier local, iar locul său a fost luat de o altă persoană.

 

Cum s-a ajuns în această situaţie

Imediat după instalarea în funcţia de primar al municipiului Rădăuţi, Nistor Tătar a cerut efectuarea unui control privind activitatea din spital. Pe data de 1 august a fost convocat Consiliul de Administraţie al Spitalului Municipal Rădăuţi, ocazie cu care au fost puse în discuţie două rapoarte de analiză, dar fără a se lua vreo decizie concretă.

Chiar şi aşa, pe data de 31 august primarul Nistor Tătar a emis o dispoziţie prin care îl revoca din funcţie pe Dorin Tibeică începând cu data de 1 septembrie, dată cu care la conducerea Spitalului Municipal Rădăuţi a fost instalat Traian Andronachi, consilier local din partea formaţiunii Uniunea pentru Rădăuţi.

Dispoziţia de revocare şi numire nu a fost semnată însă de secretarul Primăriei Rădăuţi, Marinică Sofroni, care a remarcat lipsa deciziei Consiliului de Administraţie. A urmat anularea celor două decizii, iar Dorin Tibeică a redevenit manager al Spitalului Municipal Rădăuţi.

Pe 2 septembrie, la solicitarea managerului demis ilegal, a fost convocată şedinţa Consiliului de Administraţie al Spitalului Municipal Rădăuţi, dar subiectul demiterii nu era pe ordinea de zi, aşa încât a fost dezbătut doar formal.

În cele din urmă, Dorin Tibeică a fost din nou revocat din funcţie, iar în locul său a fost numit cu titlu interimat tot Traian Andronachi.

 

Efectele secundare ale schimbării lui Dorin Tibeică din funcţia de manager

La vremea respectivă, Dorin Tibeică l-a considerat responsabil pentru toată povestea pe primarul Nistor Tătar, cu care ar fi avut un conflict mai vechi, din 2014. Rocada din funcţia de manager al Spitalului Municipal Rădăuţi a avut şi efecte secundare. Imediat ce au aflat că Dorin Tibeică nu mai ocupă funcţia, întreg Consiliul Director al Spitalului Municipal Rădăuţi şi-a dat demisia.

Directorul medical Liviu Dubei, directorul financiar Rodica Lăcrimioara Gafiţescu şi directorul de îngrijiri Doina Ruşti şi-au înregistrat demisiile la secretariat, justificând că nu sunt de acord cu demisia managerului, care a dus la blocarea unor concursuri pentru ocuparea funcţiilor de şefi de secţie.