Poliţiştii de la Secţia Rurală Dărmăneşti au pus în executare, acum două zile, un mandat de executare a unei pedepse cu închisoarea faţă de un bărbat în vârstă de 36 de ani, din Todireşti. Ioan Viorel Leahu a fost condamnat la 2 ani şi 4 luni de închisoare într-un dosar de contrabandă, sentinţa fiind dată de Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti. Ioan Viorel Leahu mai are de executat, pe lângă cei 2 ani şi 4 luni, încă 213 zile de închisoare, un rest dintr-o condamnare anterioară.

Bărbatul a fost escortat de poliţiştii suceveni în Penitenciarul Botoşani, unde îşi va executa pedeapsa.  

Ioan Viorel Leahu a fost judecat pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă asimilată, într-un dosar în care au fost trimişi în judecată în total patru suceveni.

În septembrie 2016, cei patru au fost puşi sub acuzare pentru trei fapte de contrabandă de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4. În dosar mai sunt trimişi în judecată soţii Costică Niţu şi Georgeta Niţu, ambii din Vicovu de Jos, şi Petru Adrian Juravle. Costică Niţu mai are şi el la activ condamnări anterioare, el fiind cel care a fost judecat în calitate de complice în cazul tâlhăriei comise asupra primarului din Voitinel, Maria Peşca, dar şi pentru că, beat la volan, a accidentat mortal un pieton şi a fugit. Costică Niţu a fost condamnat pentru aceste fapte, însă a fost eliberat condiţionat, cu un rest de pedeapsă de 469 de zile.  

Acum, Costică Niţu a fost condamnat de magistraţii de la Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti la un total de 3 ani de închisoare, pentru trei acte de contrabandă, plus restul de 469 de zile de închisoare. De precizat şi că inculpatul Costică Niţu a stat aproape şase luni în arest preventiv în acest dosar, de pe 14 septembrie 2016 până pe 20 martie 2017.

Tot pentru contrabanda de la Bucureşti, soţia sa a primit 2 ani de închisoare, iar Petru Adrian Juravle, 2 ani şi 4 luni, cu precizarea că în cazul acestora pedepsele au fost suspendate sub supraveghere.

Soţii Niţu au făcut apel împotriva sentinţei Judecătoriei Sectorului 4, astfel că în cazul lor pedepsele nu sunt definitive. Singura pedeapsă definitivă, cu executare, este deocamdată în cazul lui Ioan Viorel Leahu.

În dosarul de contrabandă, magistraţii bucureşteni au dispus şi confiscarea de maşini şi sume importante de bani. În plus, cei patru inculpaţi, Costică Niţu, Georgeta Niţu, Adrian Petru Juravle şi Ioan Viorel Leahu, au fost obligaţi la plata, în solidar, a sumei de 335.371 de lei faţă de partea prejudiciată, Statul Român – prin Agenţia de Administrare Fiscală. Sentinţa Judecătoriei Sectorului 4 Bucureşti cu privire la latura civilă nu este însă definitivă, mai putând suferi modificări la instanţa de apel.