Aproape 5.000 absolvenţi de clasa a VIII-a din judeţul Suceava au aflat miercuri, 12 iulie, care este liceul și specializarea unde au fost admiși în urma repartizării computerizate.

Cele mai mari medii de admitere le au viitorii elevi ai clasei de matematică-informatică, bilingv engleză, de la Colegiul Naţional „Ștefan cel Mare” Suceava, unde candidaţii au fost admişi cu medii cuprinse între 9,68 şi 10. Cu alte cuvinte, un absolvent cu o medie de 9,65 nu ar fi avut șanse să fie admis în această clasă.

Tot cu medii de peste 9,60 s-a intrat și la Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava, la aceeași specializare, cei 28 de boboci proaspăt admiși figurând cu medii între 9,61 și 10.00.

Concurență mare și la specializarea matematică – informatică, de la „Ștefan cel Mare”, unde deși au fost alocate 56 de locuri, „bătălia” pentru un loc în clasa de real a fost acerbă. Cei 56 de „admiși” au medii între 9,57 și 9,99.

Cinci elevi din județ au fost admiși cu media 10.

De cealaltă parte, pentru câteva zeci de elevi care şi-au încheiat socotelile cu ciclul gimnazial, mediile de admitere de 2, 3 sau 4 nu au fost o piedică pentru admiterea la liceu. Peste 100 de adolescenți au fost admiși la liceu cu medii mai mici de 4.

Cea mai mică medie de admitere de anul acesta a fost de 2,14, calificativ al unui absolvent al şcolii din Basarabi, comuna Preutești, care a fost admis la Colegiul „Vasile Lovinescu”, Fălticeni, specializarea Resurse naturale și protecția mediul.