Ministerul Educației va demara o serie de verificări la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, după ce mai mulți absolvenți ai liceului au reclamat faptul că diploma de bacalaureat li s-ar fi eliberat doar contra cost.

Suma cerură ar fi fost în jurul a 35 de lei, absolvenții primind și chitanță pentru acest serviciu.

Contactat de reporterii de la www.hotnews.ro, ministrul Educației, Liviu Marian Pop, a declarat că "într-adevar în Legea Educației Naționale se spune că școala poate percepe taxe, dar numai cele prevăzute în lege și nu este prevazută nicăieri taxă pentru eliberarea actelor de studii". Acesta a mai adăugat că "eliberarea diplomei de bacalaureat este gratuită, dar trebuie să verific situația. Poate sunt cazuri de elevi care au absolvit acum 4-5 ani și li s-a cerut o taxă de arhivare. Am contactat Inspectoratul din Suceava, dar nici Inspectoratul nu știa. Verificăm acum".

La câteva ore după publicarea investigației în presa centrală, la solicitarea jurnaliștilor, Inspectoratul Școlar Suceava a transmis că situația de la Gura Humorului este în atenția instituției și anchetează cele întâmplate pentru a analiza legalitatea faptelor.

„Din primele verificări este vorba despre o hotărâre a Consiliului de Administrație a Colegiului care, conform Legii Educației Naționale / 2011, art. 9, al. 3, a stabilit <taxe pentru unele activități, niveluri și cicluri de studii>, cu respectarea art. 108, al. 1 și 2, conform cărora <unitățile de învățământ pot obține venituri proprii din activități specifice> și <veniturile proprii nu diminuează finanțarea de bază, complementară sau suplimentară și sunt utilizare conform deciziilor CA>”, transmite IȘJ.