Inspectorii Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava au efectuat, în primul trimestru al acestui an, 53 de acţiuni tematice de control, care s-au soldat cu sancţiuni financiare de circa 50.000 de lei, conform unui comunicat de presă remis, ieri, de preşedintele-director general al instituţiei, dr. Claudiu Cobuz.

Conform comunicatului, 18 acţiuni de control au fost efectuate la medicii de familie; 8 la medicii specialişti din ambulatoriul de specialitate; două la furnizorii de servicii medicale paraclinice; 11 acţiuni de control au vizat farmacii; 5 au fost la medicii stomatologi; 7 controale s-au realizat la furnizorii care derulează programe naţionale de sănătate şi două acţiuni de control au fost la spitale.

La aceste acţiuni de control tematic s-au adăugat şi 8 acţiuni de control operativ.

Dr. Cobuz arată că verificările s-au finalizat cu o serie de măsuri propuse şi implementate. Astfel, în cazul medicilor de familie controlaţi, pentru şase dintre ei s-au aplicat măsuri de recuperare a sumelor reprezentând reţete prescrise fără respectarea protocolului de prescriere a medicamentelor, în valoare de 5.646 lei.

În cazul a trei medici de familie s-a constatat necompletarea corectă şi la zi a documentelor de evidenţă a serviciilor medicale şi s-a aplicat sancţiunea contractuală de ,,avertisment”.

Doi medici de familie s-au ales cu diminuare cu 10% a valorii lunare a punctului “per capita” pentru servicii medicale eronat raportate, iar un alt medic a fost sancţionat cu diminuarea cu 10% a valorii lunare a punctului “per capita” pentru prescripţii medicale off-line neintroduse în sistemul informatic.

În cazul medicilor specialişti din ambulatorii, în cazul a trei dintre ei s-a aplicat sancţiunea de diminuare cu 5% a valorii minim garantate a punctului pentru luna în care s-a constatat nerespectarea programului de lucru declarat la CAS Suceava, în valoare totală de 2.955 lei.

La şase medici s-a constatat necompletarea corectă şi la zi a documentelor de evidenţă a serviciilor medicale şi li s-a dat ,,avertisment”, la prima constatare. Pentru şase medici s-a dispus recuperarea sumei reprezentând servicii neefectuate şi diminuarea cu 10% a valorii minim garantate a punctului, în suma totală de 35.364 lei.

 

Amendă de 5.000 de lei pentru un medic specialist care a dat concedii medicale fără respectarea prevederilor legale

În cazul unui medic specialist s-a dispus recuperarea contravalorii prescripţiilor medicale eliberate cu nerespectarea prevederilor legale, în sumă de 6.834 lei; un medic specialist a fost amendat cu suma de 5.000 lei pentru eliberarea concediilor medicale fără respectarea prevederilor legale, iar contractul unui medic specialist a fost reziliat.

În comunicat se mai arată că în cazul unui stomatolog s-a aplicat sancţiunea de diminuare cu 5% a contravalorii serviciilor de medicină dentară aferente lunii în care s-a constatat nerespectarea programului de lucru declarat la CAS Suceava, în valoare totală de 100 lei.

În ceea ce priveşte farmaciile, pentru 7 furnizori de medicamente s-a dispus diminuarea cu 5% a sumei cuvenite pentru luna în care s-a constatat nerespectarea programului de lucru declarat la CAS, în valoare totală de 6.935 lei.

În cazul unui furnizor de servicii medicale spitaliceşti s-a diminuat cu 1% valoarea de contract lunară, în sumă totală de 6.531 lei, pentru consemnarea incompleta a datelor în foile de observaţie clinică generală.

„Toate acţiunile de control s-au efectuat cu respectarea prevederilor legale, furnizorii de servicii medicale au avut posibilitatea de a-şi exprima obiecţiile la constatările echipei de control consemnate în procesul-verbal, în termen de 3 zile”, a subliniat dr. Cobuz. El a precizat că activitatea de control are rolul „de a verifica respectarea de către furnizori a clauzelor contractuale, astfel încât asiguraţii să poată beneficia în mod real şi nediscriminatoriu de serviciile medicale decontate din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate”. Activitatea de control s-a desfăşurat  în baza Planului de control pe anul 2019 avizat de către Direcţia Generală Control şi Antifraudă a CNAS Bucureşti  şi aprobat de preşedintele director general  al CAS Suceava.