Membrii şi apropiaţii familiei îndoliate din Mitocu Dragomirnei, care au pierdut-o în urmă cu 6 luni pe Alina Roşca, în urma unui teribil accident rutier provocat pe un drum din comună de către preotul George Ionuţ Apetrei, au protestat luni dimineaţă, în faţa Liceului Tehnologic ”Ştefan cel Mare” din oraşul Cajvana, revoltaţi de faptul că cel care a omorât-o pe femeie predă în continuare în cadrul instituţiei şcolare. Soţul, copiii, mama şi soacra Alinei, precum şi fraţii şi vecinii ei, au venit la Cajvana, unde s-au arătat revoltaţi mai ales de faptul că preotul, conform spuselor acestora, nu şi-a cerut iertare pentru ce a făcut. Mai mult de atât, rudele femeii spun că preotul a solicitat ajutorul poliţiei, spunând că este hăituit de acestea.

 

Rude nemulţumite de modul în care a fost instrumentat dosarul accidentului petrecut în urmă cu 6 luni

Rudele femeii din Mitocu Dragomirnei au venit luni la Cajvana pentru a protesta şi pentru a-i cere socoteală preotului care a provocat accidentul mortal. Preotul George Ionuţ Apetrei, căruia între timp reprezentanţii Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor i-au oprit dreptul de a sluji în biserică până la soluţionarea dosarului, a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducere sub influenţa alcoolului şi părăsirea locului accidentului. Potrivit buletinului de analiză toxicologică, inculpatul avea o alcoolemie de 1,90 mg/l alcool pur în sânge la primă probă, respectiv 1,75 mg/l alcool pur în sânge la a doua probă.

Din cercetările poliţiştilor rutieri, coordonate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, rezultă că pe 13 noiembrie 2018, în jurul orei 18.50, inculpatul, aflat în stare avansată de ebrietate, circula cu 59 de km/h în localitate şi a acroşat două femei care se deplasau pe carosabil, ocupând circa 1,4 metri din marginea drumului. Astfel una dintre femei, Angela Hreţiuc, care a suferit răni ce au necesitat 50-55 de zile de îngrijiri medicale, a fost lovită de colţul dreapta al autoturismului, în timp ce Alina Roşca a fost lovită de partea frontală a maşinii, după care a fost călcată de vehiculul condus de preotul care nu a oprit la faţa locului, fiind găsit de poliţişti acasă.

În seara respectivă, trei femei care abia ieşiseră de la serviciu se deplasau în şir indian, iar cele două care au fost ulterior lovite erau plasate uşor spre axul drumului. Procurorii au reţinut în rechizitoriul de trimitere în judecată multiplele încălcări ale legislaţiei rutiere de către preot, dar şi faptul că victimele nu se deplasau pe partea stângă a carosabilului, cu faţa spre maşini, aşa cum este regulamentar. Imediat după accident, preotul a încercat să ascundă maşina, dar şi părţi componente care arătau că fusese implicată într-un accident rutier.

Rudele Alinei Roşca acuză că preotul are influenţă şi a măsluit probele în dosar, din acestea rezultând că femeia accidentată mortal ar fi băut în acea seară, deşi aceasta se afla sub tratament şi nu consuma alcool. Probele recoltate la autopsie au indicat că femeia în vârstă de 40 de ani avea o alcoolemie de 1,15 mg/l alcool în sânge. Dorin Roşca, soţul femeii, spune că acest rezultat este absolut şocant, cu atât mai mult cu cât este vorba de o femeie care lucra la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Mitocu Dragomirnei ca bucătăreasă şi care abia ieşise pe poarta unităţii din tura de serviciu.

 

Protestatarii susţin că, din punct de vedere moral, preotul nu poate profesa la catedră

Pe data de 8 martie George Ionuţ Apetrei a ieşit din arestul preventiv, iar acum s-a întors la catedră la Liceul Tehnologic ”Ştefan cel Mare” din Cajvana, unde este titular pentru ora de religie. Rudele femeii spun că acesta este incompatibil cu rolul de profesor care le predă copiilor despre bine şi rău, cât timp el nu şi-a recunoscut nici un moment vinovăţia şi faptul că a greşit. În acelaşi timp, directorul şcolii, Nicolae Robu, spune că preotul este titular pe post şi că nu a primit nici o decizie care să-l împiedice să se întoarcă la catedră.

Apetrei este angajatul şcolii din 2008, iar după ce s-a preoţit, în anul 2013, a rămas cu o jumătate de catedră la acest liceu, cealaltă parte a orelor desfăşurându-le la Mitocu Dragomirnei.

Cristian Cuciureanu, inspector şcolar general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava (IŞJ), a declarat: ”În condiţiile în care IŞJ Suceava nu a primit nici o informare, fie din partea instituţiilor abilitate, fie din partea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor cu privire la George Ionuţ Apetrei, nu putem restricţiona accesul la catedră al acestuia, mai ales că evenimentele în care a fost implicat acesta s-au petrecut în afara cadrului şcolar.”

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor ne-au informat despre faptul că părintele a fost oprit de a sluji în biserică până la soluţionarea dosarului, iar odată cu aceasta organele bisericeşti vor lua decizia care se va impune.