Judecătorii de la Curtea de Apel Suceava au dat sentinţa finală în cazul unui groaznic accident rutier  în urma căruia a murit un copil în vârstă de 13 ani, lovit de o mașină în timp ce se deplasa regulamentar, pe trotuar. Autorul accidentului, Ionuţ Șulai, din Gălănești, a provocat nenorocirea din cauza vitezei excesive cu care circula (137 de kilometri la oră), dar judecătorii au stabilit că o pedeapsă cu suspendare este suficientă. Acesta a scăpat cu 2 ani şi 6 luni de închisoare, însă pedeapsa a fost suspendată condiţionat, pe durata unui termen de încercare de 3 ani de zile. La instanţa de apel, membrii familiei copilului au reușit, totuși, prin intermediul avocatului, să obţină despăgubiri mai mari.

Accidentul s-a petrecut la începutul lui martie 2017.

Ionuţ Şulai, în vârstă de 20 de ani la acea vreme, conducea un VW Golf. Autovehiculul scăpat de sub control de şofer pe fondul vitezei excesive a lovit două maşini parcate, pe care le-a făcut zob, iar apoi s-a îndreptat ca o rachetă spre doi copii care se aflau pe trotuar.

Potrivit martorilor, dar şi datelor de anchetă, copilul care a murit în accident a fost smuls efectiv de lângă bicicletă şi aruncat peste 50 de metri. În cădere, a lovit o bancă prinsă în beton, iar forţa impactului a dus la ruperea unei scânduri, dar şi la mutarea din loc, cu circa un metru, a băncii. Practic, decesul a fost instantaneu.
Oamenii care locuiesc în centrul comunei Gălăneşti au relatat la vremea respectivă că au crezut prima dată că este vorba de un cutremur, atât de puternic a fost zgomotul produs în urma impactului dintre maşina scăpată de sub control şi celelalte două.

În urma accidentului, şi şoferul a fost rănit grav. El a suferit o fractură la un picior şi la antebraţ, fiind internat o perioadă mai lungă.

Copilul care a murit se întâlnise cu un prieten şi mai avea 100 de metri până la casa bunicilor, acolo unde locuia la sfârşit de săptămână.

Prin decizia definitivă a magistraţilor Curţii de Apel Suceava, mama copilului va primi daune morale de 30.000 de euro (faţă de 20.000 de euro cât stabilise prima instanţă), cei patru fraţi ai acestuia vor câte 20.000 de euro, iar bunicii copilului vor primi câte 10.000 de euro.

 

Avocat Tudor Sălăgean: „În opinia mea aceste fapte de ucidere din culpă sunt la limita infracţiunilor intenţionate”

Avocatul Tudor Sălăgean, cel care i-a reprezentat în instanţă pe membrii familiei copilului, ne-a oferit un punct de vedere cu privire la acest caz și la sentinţa finală. El a subliniat în primul rând faptul că în acest caz culpa exclusivă a fost a șoferului, care rula cu viteză excesivă – 137 de kilometri la oră.

„În opinia mea, aceste fapte de ucidere din culpă sunt la limita infracţiunilor intenţionate, deoarece în momentul în care fie te urci la volan beat sau drogat, fie, cum este cazul în speţa de faţă, când șoferul cu o experienţă extrem de redusă în șoferie conduce în localitate cu 137 km/h, intră pe trotuar și te omoară nevinovat, practic în momentul în care conduci în asemenea condiţii poţi prevedea că s-ar putea întâmpla o nenorocire în care vei accidenta sau omorî pe cineva, astfel că legislaţia în acest domeniu ar trebui schimbată în sensul înăspririi pedepselor aplicate. Pe de altă parte, prejudiciul moral suferit de rudele defunctului (mama, fraţi, bunici) este unul grav și de lungă durată, mai ales având în vedere vârsta foarte fragedă a victimei, 13 ani, acordarea daunelor morale având scopul doar să ofere rudelor victimei un sentiment de liniște sau ușurare pentru suferinţele îndurate”.