În municipiul Suceava va funcționa în curând primul hub educațional din județ, intitulat „Școala ta”, și unul dintre primele din țară de acest gen. Este vorba de un nou proiect de educație colaborativă propus de Inspectoratul Școlar Județean Suceava, în parteneriat cu Sectorul Educațional-Teologic al Arhiepiscopiei  Sucevei și Rădăuților, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava,Casa Corpului Didactic „George Tofan” Suceava, Monitorul de Suceava, NEstTV Channel, Televiziunea Intermedia Suceava și Asociația Proiect Pro Europa.

După cum a explicat inspectorul școlar prof. Daniela Ceredeev, coordonatoare de proiect, „Școala ta” va fi un centru multifuncțional, gândit în paradigma unui laborator de învățare alternativă pentru copii și tineri, pentru profesori și părinți, dar și pentru toți cei care vor dori să petreacă timp valoros de descoperire, de învățare și reconfigurare a priorităților de dezvoltare personală și profesională.

„Arhitectura învățării în  <Școala ta> înseamnă: bibliotecă, mediatecă, ludotecă, spațiu de training și ateliere pentru elevi și profesori, <cafeneaua părinților>, spații dedicate învățării nonformale și, în perspectivă apropiată,  platforma JustTeach, mini-simulator științific (destinat învățării experiențiale), spații dedicate artelor și consilierii personale”, a completat coordonatoarea proiectului.

 

Toate activitățile vor fi gratuite

Toate activitățile care se vor desfășura în cadrul proiectului „Școala ta” vor fi gratuite. Ritmice, interactive și moderate voluntar de către profesori din școlile sucevene, activitățile vor începe la sediul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava, imediat ce reglementările oficiale în context pandemic vor permite. Programul și oferta urmează a fi comunicate după colectarea formularelor de intenție și interes de la copii și tineri. 

„La nivel general, designul activităților centrului, pentru copii și tineri, valorifică valențele educative ale jocului, ca strategie de bază, dezinhibitorie, ce stimulează creativitatea și exprimarea individualității, favorizează dialogul și colaborarea, presupune încredere, entuziasm și extrovertire. Anticipăm și contribuția activităților proiectului la dezvoltarea de competențe:  de comunicare și exprimare individuală, investigative (de căutare de informații și date) și de prelucrare a datelor,  de comunicare nonverbală, de utilizare a limbajelor de specialitate, de comunicare în spațiul virtual; de asemenea, posibilitatea de comunicare publică și de relaționare interpersonală; exersarea unor competențe manageriale, organizatorice și de participare activă și dezvoltarea spiritului antreprenorial și civic”, transmit organizatorii.

 

Învățare, comunicare, voluntariat

Propunerile inițiatorilor acestui proiect pentru profesori sunt din sfera sesiunilor de formare și antrenament, ateliere de învățare colaborativă al căror conținut este corelat cu dificultățile pe care le presupune învățarea continuă în această perioadă: „Acum, mai cu seamă, răspunsuri la aprehensiunile pandemice, din perspectiva profesorului care-și dorește și reușește să le ofere elevilor săi șansa învățării cu bucurie. Astfel: reziliență emoțională și socială în pandemie, învățare inversată, inteligență emoțională, comunicare asertivă, învățare cu bucurie, învățarea bazată pe atașament, inteligențele multiple și  operaționalizarea lor, mentoring, tutoring, coaching, asumare și facilitare comunitară. Și, peste toate acestea, restart motivație!În programul de tip cafenea a părinților, sesiunile vor fi moderate alternativ de specialiști, mari duhovnici, consilieri școlari și profesori-formatori, oameni de presă. Tematica? Parentalitate,  comunicare,  voluntariat cu și pentru copii, învățare acasă, negociere a deciziilor,  parteneriatul pentru educație, echilateralitatea familie-școală-biserică  pentru o educație completă”. Sunt doar câteva detalii din proiect oferite de inspectorul școlar Ceredeev.

 

Oricine poate contribui la dezvoltarea și diversificarea resurselor hub-ului educațional

Proiectul „Școala ta” se dorește, mai amintesc organizatorii, a fi o inițiativă comunitară la care sunt invitați să devină „ctitori” de educație toți cei care cred că transformările în mai bine pentru copiii și tinerii suceveni stau și în puterea și voința și determinarea noastră, a tuturor. Este o premieră și, ca orice lucru nou, trebuie înțeles, aprofundat, trebuie sprijinit, pentru a prinde contur, pentru a avea efecte în timp. Oricine poate contribui la dezvoltarea și diversificarea resurselor hub-ului educațional, oferind cărți, kituri educaționale, jocuri și jucării, echipamente, materiale didactice și instrumente de învățare nonformală, mobilier și piese de design atractiv și creativ pentru un spațiu de învățare neconvențional.

Toate aceste donații sunt în scop educativ, sunt în folosul copiilor și tinerilor suceveni. Înscrierile și exprimarea intenției/interesului de susținere/participare se pot face pe https://forms.gle/KuSuL1ajDwddPYUSA. Nu ezitați să fiți parte dintr-o „poveste” care se construiește acum la Suceava și care se dorește a fi un important pilon al educației, și, de ce nu, al comunității sucevene. Nu ezitați să fiți „ctitori” de educație.