Trei pompieri militari ai echipajului SMURD de la Punctul de Lucru Dolhasca au avut sâmbătă după-amiază o misiune total diferită față de cele cu care sunt obișnuiți. Plutonierii adjutanți Constantin Spînu și Niculiță Aioanei, împreună cu plutonierul major Iulian Ochiană, au fost moașele unui copilaș care nu a mai avut răbdare să ajungă la spital înainte de a veni pe lume.

Echipajul a fost chemat, în jurul orei 19:30, să intervină în localitatea Siliștea pentru transportul la spital al unei femei gravide, care prezenta contracții. Pacienta are 42 de ani și era mamă a 8 copii. În dimineața zilei de sâmbătă a avut dureri suportabile și nu a intrat în panică, însă, pe seară, acestea au crescut în intensitate și a decis să sune la 112.

”Ambulanța SMURD a pornit spre Maternitatea Fălticeni, și tot drumul, destul de lung, băieții au încurajat-o pe femeie - <Mai avem puțin, imediat ajungem!>, în speranța că vor ajunge la timp... Însă, cu doi kilometri înainte de destinație, bebelușul n-a mai avut răbdare... Paramedicii, echipați corespunzător și cu kitul (setul) de nașteri deja pregătit, au asistat femeia și s-au bucurat când micuțul (căci băiețel era, iar mama a aflat aceasta odată cu pompierii) a-nceput să plângă și să se miște energic, semn de sănătate. Bebelușul, în greutate de 3,180 kilograme, a fost preluat de medicul de gardă, dr. Casian Mireuță, care l-a monitorizat și i-a asigurat, pe mamă și pe paramedici, că totul e în regulă. Apoi, dr. Mireuță i-a felicitat pe membri echipajului SMURD, care încă erau sub imperiul emoțiilor, pentru calitatea și reușita intervenției”, se arată într-o postare a Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava.

Pe această cale, pompierii militari au transmis multă sănătate mamei și celui mic și le-au dorit să se întoarcă cât mai repede acasă, unde tatăl și cei 8 frați îi așteaptă.

”Chiar dacă este o cifră care poate părea mare, în rândul membrilor familiei, sistemul de valori este diferit de la caz la caz... Iar în situația la care facem referire, suntem siguri că vorbim de o familie bogată și frumoasă... Fie că o salvezi, fie că asiști la prima respirație, Viața este o taină, iar pentru salvatori aceste misiuni reprezintă o binecuvântare și o motivație pentru a merge mai departe. Mai ales că, în carieră, au parte și de multe <pierderi>... În spatele misiunilor lor sunt mii de rugăciuni ale celor de acasă, care așteaptă o veste izbăvitoare. E o responsabilitate enormă, care nu are cum să nu îi mobilizeze și să scoată ce e mai bun din ei și din experiența lor”, au mai transmis reprezentanții ISU Suceava.

Pentru cei trei paramedici de la Dolhasca, ziua de sâmbătă, 3 aprilie 2021, va rămâne pentru totdeauna în amintire, ca ziua în care au asistat la nașterea unei noi vieți.