Divizia de transport public electric a municipiului Suceava își va întregi parcul auto anul viitor, în septembrie, când vor fi puse în practică și sensurile unice, banda specială pentru autobuzele TPL, dar și acordarea de abonamente gratuite de călătorie pentru pensionari.

Anunțul a fost făcut de primarul Sucevei, Ion Lungu, care a spus că s-au finalizat lucrările la autobaza diviziei electrice a TPL - „una dintre cele mai moderne din țară”, cu multe dotări utile activității prestate, iar, în același timp, s-a primit și o scrisoare oficială de la firma Solaris, prin care se anunță termenul de livrare al celor 15 autobuze electrice, licitate prin Ministerul Dezvoltării.

„În această săptămână, va avea loc recepția finală la proiectul Autobaza electrică, prin racordarea la gaz metan, lucrările sunt finalizate.
Autobaza este prevăzută cu hale moderne pentru întreținere și reparații, cu spălătorie auto și cu stație ITP. Se lucrează la dispeceratul de coordonare a traficului.
Mă bucură faptul că aici lucrează oameni tineri, specialiști în domeniu, coordonați de inginerul Andrei Potorac.
Asteptăm să vină, în luna septembrie 2022, ultimele 15 autobuze de la firma Solaris, din Polonia, pentru a avea parcul electric complet. După ce vin acestea vom avea parcul auto complet și vom aplica strategia de creare a acelui culoar unic pentru transportul public, dar și ceea ce am promis cetățenilor de vârsta a III-a din municipiul Suceava, să le oferim abonamente gratuite”, a spus primarul Ion Lungu.

Cele 15 autobuze electrice Urbino 12 vor fi primele vehicule de transport public livrate de producătorul european Solaris în municipiul Suceava. Autobuzele electrice Solaris Urbino 12 sunt dotate cu motoare electrice de 160 KW. Fiecare vehicul comandat are 12 m lungime, 2,55 m lățime și o înălțime de 3,48 m și poate transporta până la 82 de pasageri, incluzând 30 de persoane așezate. 

Procedura de achiziție a fost organizată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, iar valoarea contractului se ridică la 37,5 milioane de lei fără TVA, termenul de livrare a vehiculelor fiind de maximum 22 de luni. În cadrul contractului, au mai fost achiziționate și patru stații de încărcare electrică rapidă și alte 15 stații de încărcare lentă.

Cele patru stații de încărcare rapidă de 300 KW fiecare vor permite fiecărui vehicul încărcarea completă într-un interval de timp cuprins între 2 și 10 minute, iar cele lente încărcarea într-un timp de până la 6 ore.