Acțiunile în forță ale procurorilor de la DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava din această săptămână au continuat, după acțiunea privind contrabandiștii de la Bilca și Vicovu de Sus, cu dealeri de canabis și de etnobotanice, șase inculpați fiind prezentați în fața magistraților de la Tribunalul Suceava, joi, cu propunere de arestare preventivă.

În total, în acest caz, procurorii DIICOT au făcut cu o zi înainte, miercuri, 11 rețineri în arest. Un total de nouă inculpați au fost plasați sub control judiciar, în afara celor șase propuși pentru arestare.

După cum am arătat pe scurt și în ediția de ieri a Monitorului de Suceava, pe parcursul monitorizării polițiștilor de la Serviciul Antidrog al BCCO Suceava au fost efectuate 12 capturi de substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive de la membrii grupării, respectiv 300 grame de canabis și 1,1 kg substanțe cu efect psihoactiv. Numai marfa ce a putut fi confiscată are valoarea estimată la vânzare de aproximativ 60.000 euro.

 

·        Nelu Cîrmaciu de la Vaslui – „Nașu” găsea vânzători de canabis și punea grosul banilor pentru marfă

Doi frați din Broșteni, Gheorghe Bosînceanu și Alexandra Bosînceanu, sunt printre principalii vizați de ancheta structurilor de combatere a crimei organizate, pe partea de trafic de canabis. Din noiembrie 2020, cei doi, alături de vasluianul Nelu Cîrmaciu, în vârstă de 42 de ani, ar fi constituit un grup infracțional organizat ce avea ca scop traficarea de droguri de risc, respectiv canabis.

Nelu Cîrmaciu de la Vaslui avea rolul de a identifica potențialii vânzători, de a intermedia legătura dintre aceștia și frații Bosînceanu de la Broșteni și de a pune efectiv bani la cumpărarea unor cantități importante de canabis, care apoi să fie vândute la clienți din Broșteni și alte localități limitrofe. Banii erau ulterior împărțiți de cei trei.

Cei doi frați din Broșteni foloseau apelativul „Nașu” pentru Nelu Cîrmaciu de la Vaslui, acesta fiind recunoscut ca liderul grupului.

 

·        O tânără din Broșteni, în prima linie a traficului

Pe acest fond, cei trei au ajuns la Paul Ionuț Musa, în vârstă de 33 de ani, din Olt, cel care, în noiembrie 2020, ar fi pus la dispoziție, prin vânzare, 300 de grame de canabis, marfă ce a fost preluată de Alexandra Bosînceanu, care, rezultă din cercetări, avea un rol important în afacere. Dovadă că ea, însoțită de doi complici, a cumpărat cantitatea de canabis, cu suma de 6.000 de lei, tranzacția fiind făcută la Pitești și, probabil, fiind deja monitorizată de structurile antidrog.

În drumul de întoarcere spre casă, la Nicolae Bălcescu - Bacău, un echipaj de poliție a oprit mașina Land Rover condusă de Alexandra Bosînceanu, din Broșteni. În portbagaj, în compartimentul prevăzut pentru roata de rezervă, a fost descoperită cantitatea de substanțe interzise, stabilindu-se ulterior că este vorba de cele 300 de grame de canabis care au fost confiscate și expertizate.

 

·        A fugit de polițiști până ce a aruncat punga cu etnobotanice

Un alt inculpat reținut în arest, Dimitrie Octavian Lehaci, în vârstă de 32 de ani, din Gura Humorului, a fost prins după o urmărire petrecută la Câmpulung Moldovenesc. În septembrie 2020, un echipaj de poliție de la Pojorâta a făcut semnal de oprire unei mașini, șoferul trăgând pe dreapta. Imediat, bărbatul aflat pe locul din dreapta față în mașină a luat-o la fugă pe jos. Polițiștii au tras focuri de armă, iar fugarul s-a oprit abia după ce a aruncat pe jos o pungă ce a fost recuperată. În pungă s-au găsit etnobotanice.

Acest Lehaci este acuzat că a vândut în mai multe situații etnobotanice, cantități mari. Numai într-un caz este vorba de 644 de grame de substanță cristalină vândută unui client. Din cercetările structurilor de combatere a crimei organizate rezultă că Lehaci nu vindea en-detail, ci cantități mari către alți distribuitori.

Al șaselea propus la arestare, Vlad Andrei Miroțoi, în vârstă de 25 de ani, din Câmpulung Moldovenesc, este acuzat și el că a procurat cu intenția revinderii substanțe interzise, cu diferiți compuși, din categoria etnobotanice. Și în cazul lui este vorba de cantități mari, de ordinul sutelor de grame.

 

·        Grupuri care acționau distinct, dar care erau destul de numeroase

Fiecare din cei amintiți mai sus avea o zonă de acțiune, Broșteni-Crucea – frații Bosînceanu, Gura Humorului-Frasin-Stulpicani – Lehaci, Câmpulung – Miroțoi. Se pare că aceste grupuri nu aveau legătură între ele, fiecare acționând pe linia sa. Totuși, la fiecare grup numărul celor anchetați este mai mare, de aici rezultând acuzația de constituire de grup infracțional organizat. Practic, pe lângă lideri se mai aflau câțiva complici, unii poate doar „gură-cască” sau doar consumatori.

De exemplu, în timp ce venea cu canabis spre Broșteni, inculpata Alexandra Bosînceanu era însoțită în mașina Land Rover ce a fost oprită la Nicolae Bălcescu de încă doi complici, sau măcar persoane care știau pentru ce merg în celălalt capăt al țării și cunoșteau că desfășoară o activitate ilegală.

Toți inculpații amintiți în acest material se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o sentință definitivă a instanțelor de judecată.