Cu privire la scandalul de la cimitirul din Gura Solcii, petrecut la sfârșitul săptămânii trecute, Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a precizat: „Întrucât ancheta este în plină desfășurare, nu mă pot pronunța. Ce pot preciza este faptul că în Taina Spovedaniei, cu puțin timp înainte de a muri, domnul respectiv a cerut să fie înmormântat ortodox și ar fi fost potrivit să îi fie respectată dorința”.

Acesta este răspunsul pe care l-a dat Înaltpreasfințitul Calinic unui enoriaș, la rubrica „Răspunsul Ierarhului” de pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Vă reamintim că pe 21 ianuarie 2024, preotul ortodox Liviu Mihai Marici din satul Gura Solcii, comuna Grănicești,a sunat la 112 pentru a reclama un incident care se petrecea în cimitirul din sat.Totul ar fi plecat de la un mort pe care preotul dorea să-l îngroape în cultul creștin ortodox, în timp ce familia dorea ca înmormântarea să fie în cultul penticostal.

Polițiștii spun că au discutat cu membrii familiei persoanei decedate, care se aflau împreună cu mai mulți localnici în cortegiul funerar în drum spre cimitirul din Gura Solcii, iar aceștia au transmis că doresc ca înmormântarea să se efectueze conform cultului penticostal, dar că au fost de acord să achite taxa pentru locul de veci din unicul cimitir din sat. În cimitir sunt înmormântate mai multe persoane care aparțin altor culte în afara cultului creștin ortodox.

Polițiștii l-au înștiințat atunci pe preot despre dorința familiei și i-au transmis să nu împiedice desfășurarea slujbei de înmormântare.

„În timp ce cortegiul funerar se deplasa pe traseul de la locuința defunctului spre cimitirul satului, pe drumul comunal din satul Gura Solcii, în dreptul Bisericii Ortodoxe Înălțarea Sfintei Cruci, preotul ortodox s-a alăturat cortegiului funerar. În momentul în care cortegiul funerar a ajuns în fața cimitirului, preotul s-a așezat în mod intenționat pe sol în fața dricului, împiedicând astfel desfășurarea procesiunii religioase penticostale. Agenții de poliție au intervenit pentru îndepărtarea preotului de pe partea carosabilă, astfel încât slujba de înmormântare să aibă loc fără evenimente. De asemenea, patrula care a intervenit a rămas la fața locului până la finalizarea slujbei de înmormântare pentru a preveni apariția unor conflicte, fiind menținute ordinea și liniștea publică”, au transmis, printr-un comunicat, reprezentanții IPJ Suceava.

În acest caz s-a întocmit și un dosar penal care vizează infracțiunea de „împiedicarea exercitării libertății religioase”.