Cel mai mare adăpost de câini din județul Suceava, cel înființat de Primăria Suceava, unde sunt îngrijite aproximativ 640 de patrupede, rămâne fără serviciile asigurate de Asociația Pro Animals Tina, care se ocupă de administrarea acestuia de vreo zece ani.

Contractul dintre cele două entități a expirat, fără a fi făcută vreo prelungire, mai ales că la Primăria Suceava situația este complicată de faptul că în curând vine o nouă conducere, care poate avea o altă viziune în privința gestionării problemei câinilor fără stăpân.

Mai mult, nici sumele datorate de municipalitate pentru hrana câinilor, materiale sanitare și utilități nu au fost achitate de aproape jumătate de an, deși reprezintă o obligație contractuală.

Tocmai de aceea, începând de luni, cei de la Asociația Pro Animals Tina au început să își strângă tot ce au adus ei pentru a asigura funcționarea adăpostului, de la aparatură de gătit mâncare la câini, oale, mese de operație, aparatură medicală, până la calculatoare, încărcându-le în camioane.

Practic, săptămâna aceasta își strâng ”catrafusele” și pleacă de tot de la adăpost, care se va confrunta în perioada următoare cu o mare problemă – nu va avea cine să facă și să dea mâncare sutelor de câini adunați de pe străzi, nu li se va face curat și nu vor fi îngrijiți medical.

 

Prevederile contractuale dintre Primăria și Asociația Pro Animals Tina

Contractul de colaborare pentru gestionarea câinilor comunitari din municipiul Suceava prevede ca principale obligații pentru primărie asigurarea a 6.000 de kilograme hrană uscată pe lună, plata utilităților și a materialelor sanitare, paza și îngrădirea adăpostului, precum și salubrizarea perimetrului.

În același timp, Asociația Pro Animals Tina era responsabilă cu asigurarea bugetului pentru plata personalului propriu, activități medicale sanitar-veterinare (tratarea, sterilizarea, deparazitarea, vaccinarea antirabică și microciparea câinilor fără deținător, dar și eutanasierea câinilor care prezintă boli incurabile), asigurarea diferenței de hrană, consultanță în acțiunile de sterilizare și participarea la diferite campanii, inclusiv de promovare a adopțiilor interne și externe.

Contractul prevede “reducerea și menținerea constantă” a numărului de câini din adăpostul de pe strada Energeticianului “la maxim 500, inclusiv cei care vor fi capturați de pe domeniul public”, dar în condițiile în care numărul câinilor capturați de pe străzi a fost mult mai mare decât în alți ani, capacitatea adăpostului a fost cu mult depășită.

Costurile serviciilor de funcționare a adăpostului, asigurate până acum de Asociația Pro Animals Tina, prin donațiile strânse din Germania, sunt estimate la 10.000 de euro lunar, bani care ar trebui să fie asigurați de acum de la bugetul local al Sucevei, din taxe și impozite de la populație.