Câteva zeci de angajați ai Casei Județene de Pensii Suceava au declanșat vineri un protest spontan în fața instituției. Salariații Casei de Pensii protestează împotriva decizie Guvernului de a le tăia sporul de condiții vătămătoare. Protestatarii, membrii ai Federației Solidaritatea Socială a Muncii, au transmis mai multe mesaje Guvernului, printre care „funcționarul respectat = cetățeanul mulțumit!”, „Muncim cinstit, vrem stabilitate”, „Respect pentru munca noastră”, „Vrem condiții, nu promisiuni!”, „Angajatul umilit = Statul eșuat!”. De precizat că astfel de proteste au avut loc în toate Casele de Pensii din Țară, Federația Solidaritatea Socială a Muncii exprimându-și astfel profunda nemulțumire față de modul în care actualii guvernanți continuă să ia măsuri cu impact major asupra angajaților, fără consultarea partenerilor sociali. Potrivit sindicaliștilor, protestul este o formă de reacție legitimă și solidară în fața deciziei de anulare a sporului de condiții vătămătoare, pe care o consideră inechitabilă și discriminatorie. „Ultimele decizii adoptate fără dialog social, fără analiză de impact și fără transparență demonstrează o lipsă de respect față de principiile democratice și de drepturile lucrătorilor, consfințite de legislația națională și europeană”, se arată într-un comunicat al Federației Solidaritatea.

Sindicaliștii au semnalat o serie de probleme pe care le consideră grave, respectiv lipsa unui dialog social real și constant cu organizațiile sindicale reprezentative, adoptarea unor măsuri fără o analiză serioasă a situației din sistemele afectate și absența transparenței și a consultărilor în procesul decizional. „Sporurile vizate nu reprezintă <privilegii>, ci compensații legale pentru munca depusă în condiții care afectează sănătatea sau siguranța personalului, iar plafonarea reprezintă un afront adus celor care asigură funcțională în bune condiții a Caselor de Pensii. Considerăm că orice decizie trebuie să se fundamenteze pe o evaluare reală a nevoilor, resurselor și rezultatelor, nu pe măsuri generale, aplicate uniform și fără consultate”, a transmis Federația Solidaritatea Socială a Muncii. Sindicaliștii au mai solicitat Guvernului realizarea unei analize riguroase și obiective a activității instituțiilor publice, înainte de adoptarea oricăror măsuri cu impact asupra angajaților.

De precizat că protestul spontan al angajaților Casei de Pensii Suceava a fost unul legal, cu notificarea instituțiilor abilitate, inclusiv a directorului Constantin Boliacu. De altfel, acesta a spus că oamenii au dreptate, în condițiile în care salariații instituției vor pierde acest spor. „Noi lucrăm în condiții destul de vitrege, cu dosare, cu arhivă, cu muncă de calculator în permanență și acum se taie aceste sporuri. Au și ei dreptate pentru că le vor lipsi niște bani, în condițiile în care și-au făcut anumite planuri, sau în condițiile în care au luate credite. Plus că noi suntem și deficitari ca număr de personal, iar volumul de muncă este foarte mare”, a spus Constantin Boliacu.

Protestul spontan al salariaților Casei de Pensii Suceava nu a afectat activitatea instituției, toate serviciile fiind funcționale.