Procurorii de la Parchetul General au pus oficial sub acuzare patru funcționari publici, în dosarul privind 1.700 de cetățeni străini din state foste membre URSS, care ar fi obținut cetățenie română în fals, prin domicilii stabilite fictiv, în urma unei scheme infracționale puse la punct în municipiul Câmpulung Moldovenesc, cu implicarea directă a angajaților de la Serviciul de Evidența Populației din cadrul primăriei, susțin anchetatorii.
Față de cei patru s-a pus în mișcare acțiunea penală, deocamdată, pentru infracțiunea de fals informatic în înscrisuri oficiale.
Doi dintre funcționari au ajuns în arest, reținuți pentru 24 de ore, după care, vineri, s-au formulat propuneri de arestare preventivă, la Tribunalul București.
Față de alți doi funcționari publici, procurorii au dispus, direct, măsura controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile.
Procurorii au mai transmis că, urmare a cercetărilor efectuate, și a celor 93 de percheziții, ”se conturează aspecte conform cărora, în scopul obținerii cărților de identitate românești, cetățenii terți erau luați în spațiu contra unor sume de bani, aproximativ 100 de euro de persoană, în imobile improprii locuirii sau în imobile care nici măcar nu existau”.
Anchetatorii au identificat cereri de eliberare a documentelor în alb, necompletate cu datele solicitantului, dar care aveau înscrise datele și semnătura găzduitorului și care aveau anexate toate documentele necesare.
Așadar, aceste documente arată că mecanismul infracțional era bine pus la punct.
În alte situații rezultă că proprietarii imobilelor nici măcar nu aveau habar că au luat în spațiu ucraineni, moldoveni sau ruși, totul fiind realizat din pix, de către un angajat de la Evidența Populației.
93 de percheziții au avut loc, joi dimineață, în județul Suceava, în zona Câmpulung Moldovenesc, într-un dosar privind certificate de cetățenie și acte de identitate falsificate.
Acțiunea s-a derulat cu polițiști și procurori din Capitală, după cea similară care a avut loc la Săveni - Botoșani.
Acțiunea a fost concentrată la Câmpulung Moldovenesc, de unde în jur de 1.700 de cetățeni străini din state foste membre URSS ar fi obținut cetățenie română în fals, prin domicilii stabilite fictiv.
Acestora li s-ar fi stabilit domicilii fictive, pentru a obține un act de identitate care să le permită dobândirea cetățeniei. Evident, totul se făcea contra cost, prin infracțiuni de dare și luare de mită.
Anchetatorii au arătat că domiciliile fictive erau la imobile aparținând unor cetățeni români care nu erau titularii spațiului respectiv (clădiri improprii sau dezafectate) sau fără acordul proprietarilor.
Acțiunea de joi a fost efectuată în colaborare cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Gruparea de Jandarmerie mobilă Bacău și Serviciul tehnic din cadrul Parchetului General.
În urma perchezițiilor s-au ridicat și sumele de peste 76.000 de euro și 27.000 lei.
Comentarii