Începând cu data de 1 iulie 2025, serviciul de salubrizare din municipiul Fălticeni este asigurat de un nou operator – DIASIL SERVICE SRL. Firma a fost desemnată prin contract de delegare a gestiunii, iar autoritățile locale mizează pe un parteneriat eficient între operator și comunitate, pentru un oraș mai curat și un sistem de colectare modernizat.
Tranziția dintre vechiul și noul operator nu a fost lipsită de provocări. În prima zi de activitate au fost înregistrate câteva disfuncționalități, pentru care reprezentanții DIASIL și-au cerut scuze public. Aceștia au dat asigurări că au luat măsurile necesare pentru remedierea rapidă a problemelor și pentru desfășurarea activității în condiții normale.
Programul de colectare – clar și diferențiat pe tipuri de deșeuri
Dacă la punctele de colectare a deșeurilor din zona blocurilor gunoiul va fi ridicat zilnic, pentru străzile unde sunt case noul operator a introdus un program de colectare detaliat, în funcție de tipurile de deșeuri, cu scopul de a încuraja sortarea corectă și eficiența procesului:
· Deșeurile menajere (pubela neagră) se colectează de luni până vineri, în funcție de strada de domiciliu, conform unui grafic afișat pe site-ul Primăriei Fălticeni – www.falticeni.ro.
· Deșeurile reciclabile se colectează cu o mașină specială bicamerală, după cum urmează:
- Hârtia și cartonul (pubela albastră) și plasticul și metalul (pubela galbenă) – în zilele de luni, miercuri și vineri, în funcție de zonă.
- Ambalajele din sticlă (sticle și borcane) nu se colectează de la domiciliu, ci trebuie depuse în pubelele verzi, amplasate în puncte comune – la asociațiile de proprietari, atât în zonele de blocuri, cât și în cartierele de case.
- Deșeurile vegetale (frunze, crengi, iarbă) se colectează sâmbăta, în a doua și a patra săptămână din lună. Acestea trebuie să fie depozitate în saci de plastic, fără a fi amestecate cu alte tipuri de deșeuri.
Reguli clare pentru buna desfășurare a colectării
DIASIL SERVICE subliniază că ridicarea deșeurilor se va face doar din pubelele conforme, distribuite de operator. Pubelele care nu sunt marcate corespunzător nu vor fi preluate. În plus, respectarea tipului de deșeu pentru fiecare pubelă este obligatorie – în caz contrar, operatorul are dreptul să refuze colectarea.
Este important ca fiecare gospodărie să se alinieze acestor reguli, nu doar pentru eficiența serviciului, ci și din respect pentru mediu și comunitate.
Programul de colectare pe fiecare stradă este disponibil public pe site-ul Primăriei – www.falticeni.ro – și poate fi consultat oricând de cetățeni. De asemenea, operatorul pune la dispoziție informații actualizate prin intermediul canalelor oficiale.
Autoritățile fac apel la responsabilitate civică și implicare activă din partea tuturor fălticenenilor, pentru a contribui la un oraș mai curat, mai bine administrat și mai apropiat de standardele europene în ceea ce privește gestionarea deșeurilor.
Comentarii