Instituțiile publice și firmele din județul Suceava (persoane juridice) au solicitat Casei de Asigurări de Sănătate, de la începutul acestui an, suma de 38,422 de milioane de lei, echivalentă cu 7,68 de milioane de euro, pentru decontarea concediilor medicale pentru angajați. Purtătoarea de cuvânt a CAS Suceava, Anda Sălăgean, a declarat că în primul semestru al anului în curs persoanele juridice au depus 6.998 de cereri de recuperare a indemnizațiilor de concedii medicale plătite salariaților, în valoare de 38.422.246 lei. O cerere poate fi pentru unul sau mai mulți angajați, pentru concedii medicale care încep de la o zi până la mai multe luni, în cazul bolilor cardiovasculare sau oncologice și chiar peste 1 an (în afecțiunile oncologice).

Anul trecut, suma solicitată pentru decontarea concediilor medicale de către instituții publice și firme a fost de 72.502.197 lei, echivalentă cu 14,5 milioane de euro, pe baza a 12.264 de cereri de recuperare.

De asemenea, potrivit Andei Sălăgean, în semestrul I din 2025 medicii din spitale și din cabinetele medicale care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate au eliberat 38.015 certificate de concediu medical, iar în anul precedent, au fost emise 76.886 de certificate de concediu medical.

Întrebată câte cereri de decontare pentru concedii medicale au fost depuse pentru angajații din sistemul bugetar și câte pentru cei din sistemul privat, purtătoarea de cuvânt a CAS a răspuns că instituția nu operează datele separat și această diferențiere ar fi extrem de dificil de realizat, în contextul în care o cerere de decontare depusă de o persoană juridică poate cuprinde indemnizațiile pentru mai multe persoane sau o persoană poate avea mai multe concedii medicale în decursul unui an, mai ales în cazul celor care suferă de boli grave.

Pe lângă angajați, de concedii medicale pot beneficia și persoanele care încheie individual contracte de asigurare pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate cu CAS Suceava, o facilitate la care apelează în special femeile însărcinate care nu lucrează, dar vor să aibă indemnizație pentru concediu pre- și post-natal.

În anul 2024 s-au încheiat cu CAS Suceava 464 de astfel contracte de asigurare de 1%, in valoare de 17.417.781 lei (3,483 milioane de euro), iar în semestrul I 2025 s-au încheiat 324 de contracte, în valoare de 2.855.321 lei (571.064,2 euro).

În ceea ce privește decontarea sumelor de către CAS, Anda Sălăgean a declarat că pentru persoane juridice (firme și instituții), la acest moment se onorează cererile depuse în iunie 2024, însă pentru persoanele fizice plățile sunt la zi.