Angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor, membri ai Sindicatului Mureș Apele Române, au protestat și în cursul zilei de joi împotriva scăderilor salariale anunțate și aplicate, solicitând Guvernului României ca măsurile de austeritate să aibă în vedere și situațiile specifice, „nu doar abordări generale care vizează tăieri salariale”.
Potrivit juristului Gina Mihăilescu, reducerea sporului de condiții vătămătoare de la 15% din salariul de bază la suma fixă de 300 lei brut lunar, măsură care a fost deja adoptată, reprezintă o decizie profund inechitabilă şi discriminatorie, care ignoră total specificul activităților desfășurate în medii cu risc crescut, respectiv ape uzate, substanțe periculoase și intemperii severe.
„Este a treia zi consecutivă în care angajații instituției noastre protestează față de reducerea salariului prin plafonarea sporului pentru condiții vătămătoare, măsură adoptată luni de Guvern. Din păcate, această măsură este doar una dintre măsurile care vor afecta grav nu doar veniturile salariale, ci însăși funcționalitatea acestei instituții”, a transmis Gina Mihăilescu. Ea a arătat că salariații SGA Suceava se deplasează în teren în orice condiții meteo cu consecințe majore, măsurătorile hidrometrice făcându-se în condiții periculoase de pe punți suspendate, neamenajate, poduri înalte formate doar din grinzi, cu un grad mare de risc al acțiunilor făcute. Gina Mihăilescu a subliniat faptul că sporul de condiții periculoase este justificat pentru periculozitatea activității desfășurate în condiții de ape mari, de inundații, viituri și orice situație care implică riscul salariaților.
„Angajații SGA Suceava sunt permanent prezenți în teren, zi și noapte, ger sau condiții de 30 de grade, intervenind în orice situație de inundație, deversare de ape uzate, furt și exploatări ilegale de balast, monitorizând cursurile de apă. Condițiile periculoase în care se lucrează sunt reale, se fac intervenții cu utilaje mari în zone greu accesibile, măsurători hidrometrice cu diferite riscuri, măsurători cadastrale chiar și în apă și zone abrupte, prelevări de probe de ape uzate din locuri greu accesibile, analize efectuate în laborator cu substanțe toxice și tot felul de alte situații în care angajații Apelor Romane sunt prezenți cu profesionalism, indiferent de oră, pentru un salariu mult sub nivelul altor instituții”, a completat Gina Mihăilescu.
Ea a mai declarat că Executivul a limitat la 300 de lei brut lunar acest spor, față de 15% din salariul de bază, dar nu mai mult de 1.500 de lei brut, cât era până acum, iar zilele de concediu, drepturi câștigate chiar și în instanța de judecată, au fost reduse. „Din păcate, modificările pentru salariatul de rând al Apelor Române vor continua în defavoarea lui”, consideră Gina Mihăilescu. Ea a mai arătat că SGA Suceava este o instituție cu deficit de personal, iar angajările pentru profesioniști sunt limitate.
Comentarii