În mijlocul superbelor peisaje străbătute de Mocănița de la Moldovița s-a desfășurat la finele săptămânii tradiționalul concurs „Cel mai bun fasonator mecanic” – faza județeană. Reprezentantul Sucevei pentru faza națională a competiției profesionale este Vasile Cotos, de la Ocolul Silvic Brodina - locul I, locul II fiind ocupat de Alexandru Dolhascu – OS Vama, iar locul III de Vasile Catargiu – OS Gura Humorului.
Evenimentul a adus împreună reprezentanții a 18 ocoale silvice din cadrul Direcției Silvice Suceava, fasonatorii mecanici întrecându-se în cadrul unor probe practice menite să le testeze abilitățile și pregătirea în condiții reale de lucru. O parte foarte importantă a concursului o reprezintă verificarea respectării instructajului de protecție a muncii, meseria lor fiind recunoscută la nivel internațional ca fiind nu doar grea, ci și periculoasă.
„Principalul obiectiv este să responsabilizăm oamenii cu privire la protecția muncii, purtarea echipamentelor și grija față de cei cu care lucrează în echipă. Scopul acestor acţiuni este de a evita, pe cât posibil, producerea unor evenimente nedorite”, a subliniat Cătălin Diaconescu, directorul comercial al Direcției Silvice Suceava, care a dat startul competiției și s-a ocupat de înmânarea premiilor și a diplomelor de participare, la final.
Un cuvânt de întâmpinare a oaspeților a avut și Cristian Gafincu, șeful Ocolului Silvic Moldovița, care a făcut o frumoasă prezentare a acestuia, în vreme ce Cristian Tomniuc, responsabilul cu securitatea muncii, a subliniat, cu exemple concrete, recente, importanța respectării regulilor, pentru protejarea vieții lor și a integrității corporale.
Concursul a constat în cinci probe, începând cu schimbatul lanţului, tăierea de precizie, tăierea combinată, doborâtul arborelui şi cepuitul.
Probele, unele chiar spectaculoase, au fost urmărite cu mult interes de zeci de reprezentanți ai ocoalelor participante, dar în special de profesorii și elevii de la Colegiul Silvic „Bucovina”, din Câmpulung Moldovenesc, care s-au ocupat cu profesionalism de arbitrarea participanților. Ulterior, concurenții au fost evaluați de o comisie de specialitate formată din silvicultori cu experiență, alături de reprezentanți ai ITM Suceava și tradiționalii parteneri educaționali, de la Colegiul Silvic.
De altfel, elevii și elevele de acolo au făcut adevărate demonstrații de măiestrie în fasonarea lemnului, abilitățile lor, deprinse cu multă practică, aducându-le deja premii la nivel național și internațional.
La ediția de anul acesta au fost prezenți și studenți practicanți în cadrul unui proiect desfășurat cu USV, organizatorii având grijă să le înmâneze tuturor diplome de participare și premii utile, din partea companiei Stihl – principalul sponsor al evenimentului.
Comentarii