Specialiștii în sănătate publică din cadrul DSP Suceava au emis un set de recomandări de care ar trebui să țină cont, în zilele caniculare, supraveghetorii copiilor aflați în tabere, cei care au în grijă sugari și copii mici, precum și vârstnicii și persoanele care suferă de boli cronice.

Astfel, pentru copiii aflați în tabere se recomandă asigurarea cazării copiilor în condiții corespunzătoare; hrana să fie formată numai din alimente proaspete, în condițiile respectării riguroase a normelor de igienă și asigurarea hidratării corespunzătoare a copiilor. De asemenea, aceștia trebuie supravegheați permanent, cu atenție sporită acolo unde sunt și locuri de scăldat. Locurile de joacă trebuie să fie amplasate doar la umbră, iar desfășurarea activităților se va face în afara orelor de caniculă.

Pentru persoanele care aparțin unor grupuri vulnerabile, precum sugarii și copiii mici, trebuie realizat un ambient ferit de căldură, umiditate excesivă și curenți de aer. Sistemul de alimentație nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă; se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alăpta ori de câte ori sugarul solicită.

Copilul va fi îmbrăcat lejer, cu haine din materiale naturale și nu va fi scos din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi și obligatoriu cu capul acoperit. Evitați plimbările în intervalul orar 10-18, pentru plimbări alegeți zonele cu umbră. 

Medicii recomandă insistent să se evite expunerea directă la soare a copiilor cu vârsta sub 6 luni.

Copiii vor primi apă plată sau apă cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit și fructe proaspete și foarte bine spălate. Mamele care alăptează trebuie de asemenea să se hidrateze, să evite consumul de cafea sau alcool și să mențină o igienă riguroasă a sânului.

La cel mai mic semn de suferință a copilului sau mamei, aceștia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutică ulterioară.

 

Potrivit specialiștilor, în zilele caniculare se acordă o atenție sporită condițiilor de igienă atât pentru copil, cât și pentru mamă: haine și scutece curate, igienă riguroasă a pielii – îmbăiere cel puțin o dată pe zi și obligatoriu seara la culcare. În restul timpului copilului i se va face toaleta locală sau ori de câte ori este nevoie.

Copiilor preșcolari li se vor face dușuri cu apă la temperatura camerei și vor frecventa locurile de joacă amplasate doar la umbră, în afara orelor de caniculă. Pentru protecția capului, feței și gâtului se recomandă pălării cu boruri largi.

Pentru persoanele vârstnice și cu afecțiuni cronice este necesar ca în perioadele de caniculă să fie creat un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului.

Se au în vedere hidratarea corespunzătoare, cu apă plată, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă și fără adaos de conservanți, precum și o alimentație bazată, predominant, pe legume și fructe proaspete.

Se vor consuma numai alimente proaspete, achiziționate din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale pentru păstrarea alimentelor și se va evita consumul alimentelor ușor perisabile.

Acestor persoane le este interzis consumul de alcool și cafea pe timpul caniculei.

Se va evita circulația în perioadele de vârf ale caniculei sau dacă este absolut necesar se va folosi îmbrăcăminte ușoară din materiale naturale și protecție adecvată la nivelul capului purtând o pălărie de protecție.

Persoanele care suferă de anumite afecțiuni își vor continua tratamentul conform indicațiilor medicului. Este recomandat ca în aceste perioade, persoanele cu afecțiuni cronice (cardiovasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune) să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente.

Un alt aspect esențial este menținerea cu rigurozitate a igienei personale, recomandându-se efectuarea a câte 3-4 dușuri pe zi.