Polițiștii suceveni de la combaterea infracțiunilor economice au acționat într-un dosar penal de înșelăciune în care victime sunt suceveni care doreau să-și cumpere o mașină, iar autor este un individ din Ialomița.
Rețeta de înșelăciune era pe cât de simplă, pe cât de eficientă.
Astfel, individul se prezenta drept vânzător de mașini de lux.
Vorbim despre autoturisme BMW, cu prețuri între 50.000 și 120.000 de euro.
Clienții vedeau fotografii cu mașini scumpe, pe site-uri, la prețuri mult sub cele ale pieței, și achitau o taxă de rezervare, de 2.500 de lei. Cu 500 de euro făcuți ușor, per victimă, autorul închidea apoi comunicarea cu victima:
”Din cercetările efectuate de către polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, s-a stabilit că în perioada ianuarie – februarie 2025, un bărbat, prezentându-se fără drept în calitate de administrator al unei societăți specializată în vânzarea autovehiculelor de lux, a publicat pe internet, pe site-urile specializate, anunțuri prin care oferea spre vânzare autoturisme de lux, prezentând ca adevărat faptul mincinos că ar deține aceste autoturisme într-o locație din județul Neamț.
După ce negocia prețul de vânzare cu viitorii clienți și potențialele victime, autorul încasa de la aceștia suma de 2.500 lei, ce constituia o taxă de reținere a autoturismului, după care înceta orice comunicare cu aceștia, scopul fiind de a obține pentru sine un folos material injust și a prejudicia persoanele vătămate”, a explicat modul de operare comisarul-șef Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava.
În urma efectuării unor percheziții în mai multe locații din țară, au fost identificate şi ridicate în vederea continuării cercetărilor înscrisuri, carduri bancare şi alte mijloace materiale de probă.
Autorul, un bărbat în vârstă de 40 de ani, cu domiciliul în comuna Bujoru, jud. Teleorman, a fost ușor de găsit, fiind arestat preventiv într-un alt dosar, pentru alte infracțiuni.
Surse judiciare au precizat că individul se baza și pe faptul că oameni care își doreau să cumpere mașini cu valori de la 50.000 de euro în sus nu vor depune plângere pentru un prejudiciu de 500 de euro. Așa a și fost în multe cazuri, polițiștii suceveni având în acest sens informații că numărul de păgubiți din județul Suceava este mult mai mare. Printre ei ar fi și oameni de afaceri destul de cunoscuți.
Unii dintre ei nu au depus plângeri, de rușine, gândindu-se că s-ar putea afla că au fost înșelați relativ ușor de un escroc, în timp ce alții, probabil, au considerat că paguba este nesemnificativă.
Comentarii