Viața ne poartă pe drumuri felurite, uneori line, alteori pline de încercări. Dar putem observa ceva fascinant: un motor interior pare să propulseze anumite persoane spre reușită, indiferent de obstacole. Acel motor este gândirea pozitivă. Și nu e vorba de un optimism naiv, de a ignora dificultățile. Ci de o decizie conștientă, un mod de a interpreta lumea și de a ne adresa nouă înșine cu încredere și speranță, în loc de descurajare.
Gândirea pozitivă nu înseamnă să închidem ochii la probleme sau să ne mințim că totul e roz când, de fapt, plouă cu găleata. Din contră, ne dă o putere nebănuită să ne ridicăm după ce am căzut. O persoană care gândește pozitiv vede greutățile, sigur că le vede, dar alege să se uite și la ce resurse are, la ce poate învăța din asta și la faptul că, până la urmă, o să treacă. E ca atunci când te prinde o ploaie torențială: poți să te enervezi și să te plângi sau poți să te gândești că o să ude florile și că după va fi un aer mai curat.
Felul în care gândim ne influențează enorm succesul, în toate aspectele vieții. Enumerăm mai jos câteva dintre beneficii:
Ne dă un imbold să mergem mai departe: Când mintea e limpede și pozitivă, speranța crește, iar încrederea în noi se face mai mare. În loc să ne lăsăm bătuți de un eșec, îl vedem ca pe o lecție, ca pe o treaptă spre ce vrem să realizăm. Și asta ne face să nu renunțăm ușor.
Ne face mai rezistenți la stres: Gândirea pozitivă e ca un scut. Ne ajută să nu ne dărâme stresul. Când avem o perspectivă optimistă, vedem problemele ca fiind trecătoare și sub control, nu ca pe niște monștri care ne vor înghiți. Și asta ne ajută să ne revenim mai repede.
Ne apropie de oameni: Nimeni nu vrea să stea lângă un morocănos. O atitudine pozitivă atrage ca un magnet. Oamenii optimiști sunt văzuți ca fiind mai simpatici, mai de încredere și mai dispuși să colaboreze. Iar relațiile bune sunt cheia succesului, atât în viața personală, cât și în cea profesională.
Ne deschide mintea: O minte liberă de gânduri negre e ca o pânză albă, gata să primească idei noi și creative. Gândirea pozitivă ne îndeamnă să explorăm, să ne asumăm riscuri calculate și să găsim soluții la care nici nu ne-am fi gândit.
Ne face chiar și mai sănătoși: S-a demonstrat că o gândire pozitivă chiar are efect asupra corpului. Reduce hormonii de stres și ne încurajează să avem un stil de viață mai sănătos.
Gândirea pozitivă nu e un dar, e o abilitate. Și ca orice abilitate, se învață și se perfecționează. Trebuie doar să ne dăm silința, să fim atenți la ce ne trece prin cap. Primul pas e să prindem acele gânduri negative, acele voci interioare care ne critică sau ne descurajează. Să le punem la îndoială. Odată ce le-am identificat, trebuie să ne întrebăm: „Chiar așa este?”, „Există și altă variantă?”, „Ce dovezi am că e adevărat ce gândesc?”. Să le schimbăm cu unele mai bune; Să înlocuim gândurile negative cu unele pozitive, dar realiste, care ne dau speranță și ne arată soluții. Să fim recunoscători, să ne concentrăm pe lucrurile bune din viața noastră, oricât de mici ar fi, și să spunem "mulțumesc" pentru ele. Asta ne schimbă perspectiva. Să ne imaginăm succesul, să ne creăm în minte imagini clare și pozitive cu noi atingându-ne obiectivele. Asta ne dă un impuls și ne face să credem mai mult în noi. Să stăm lângă oameni pozitivi - energia e contagioasă. Dacă ne înconjurăm de oameni optimiști, e mai probabil să gândim și noi așa. Să ne relaxăm și să ne concentrăm, căci rugăciunea și meditația ne ajută să ne calmăm mintea și să nu ne lăsăm copleșiți de gânduri negative.
Nu o să devii optimist peste noapte. Vor fi zile bune și zile mai puțin bune. Important e să nu renunțăm, să fim blânzi cu noi înșine și să ne reamintim că avem puterea de a alege cum privim lucrurile. Cercetările spun că optimismul, care e o parte importantă a gândirii pozitive, chiar e legat de succes. Studiile arată că oamenii optimiști au rezultate mai bune la școală, la muncă, sunt mai sănătoși și mai fericiți. Deci, merită să investim în asta. Până la urmă, gândirea pozitivă nu e un truc magic, ci o forță interioară pe care o putem cultiva și care ne poate deschide drumul spre un succes care durează și spre o viață mai bună.
Psiholog Mihai Moisoiu
Tel. 0753 937 223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com
Comentarii