Punctul aeromedical de la Câmpulung Moldovenesc va fi operațional până la sfârșitul acestei luni, cel mai târziu la începutul lunii iunie a.c., a declarat miercuri secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat. Contactat telefonic, șeful DSU a afirmat că investiția este finalizată și recepționată de Consiliul Județean Suceava, echipele medicale SMURD pentru elicopter sunt asigurate de Spitalul Clinic de Urgență din Bistrița-Năsăud și, la nevoie, pot fi completate cu medici de la Iași, în săptămânile care vin urmând a fi desemnați și piloții.
Tot în perioada următoare administrația județeană și administrația locală din Câmpulung caută cele mai bune soluții pentru asigurarea cazării echipajelor care vor deservi elicopterul SMURD alocat bazei medicale aeronautice de la Câmpulung Moldovenesc.
Potrivit președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Șoldan, punctul aeromedical de la Câmpulung Moldovenesc, unde va fi garat un elicopter SMURD, este o investiție foarte importantă, care va permite intervenții rapide la urgențele medicale. Implementarea proiectului, început în timpul fostei administrații județene, a costat aproximativ 2 milioane de euro.
Punctul de operare aeromedical este o structură operațională de zbor, special constituită pentru intervenție, căutare-salvare și transport sanitar. Elicopterul SMURD intervine la accidentele rutiere grave și alte tipuri de accidente, în care o persoană sau mai multe se află în pericol vital din cauza leziunilor suferite sau din cauza împrejurărilor în care se află; pentru pacienții aflați în stare critică în localități urbane mici sau cele rurale, localitățile sau locurile inaccesibile și localitățile și locurile în care lipsește asistența medicală de urgență calificată pentru cazul respectiv; la pacienții critici accidentați, intoxicați sau cu alte îmbolnăviri acute, transportați de ambulanțe sau alte mijloace de transport la unități sanitare sau spitale, care nu pot asigura stabilizarea și asistența de urgență corespunzătoare cazurilor respective, fiind necesar transferul de urgență către centre medicale specializate aflate la distanță.
De asemenea, aceste echipaje intervin în cazul pacienților suferind de afecțiuni acute cu potențial mare de agravare în lipsa altor mijloace de intervenție corespunzătoare în apropiere sau care pot să ajungă mai rapid decât elicopterul; asigură intervenția în sprijinul echipajelor de urgență și de prim ajutor ale serviciilor de asistență medicală de urgență prespitalicească publice sau private sau ale altor servicii publice abilitate, la solicitarea acestora.
Totodată, pot avea misiuni medicale secundare pentru cazurile critice aflate internate în unități sanitare care nu pot asigura investigarea și/sau asistența medicală corespunzătoare, fiind necesar transferul pacientului către o unitate sanitară specializată, precum și pentru transferul nou-născuților aflați în stare critică, care necesită asistență medicală specializată pe durata transferului și necesită incubator și echipamente speciale de monitorizare și eventual ventilație.
Elicopterul SMURD de la Câmpulung Moldovenesc se va putea implica și în misiuni speciale, precum transportul personalului specializat pentru transplant; transportul organelor prelevate în vederea transplantului; misiunile de căutare-salvare; alte misiuni de natură medicală, fie cu caracter umanitar, fie cu implicații directe în domeniul siguranței publice sau siguranței naționale, ordonate de Ministerul Sănătății sau de Ministerul Afacerilor Interne și care nu pot fi efectuate în timp util, în siguranță, cu alte mijloace.
Comentarii