41 de școli sucevene vor să reducă și să prevină abandonul școlar prin intermediul unor proiecte de amploare finanțate prin Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar – PNRAS. Sumele atrase, pentru intervenție, prevenire, digitalizare, achiziții, sunt consistente, respectiv de 44.617.219 lei, adică aproape 9 milioane de euro.
Sunt peste 6.000 de elevi aflați la risc de abandon școlar și peste 250 de cadre didactice care s-au implicat, s-au pregătit și au susținut implementarea proiectelor.
Prof. Lidia Acostoaie, inspectorul școlar pentru proiecte educaționale, a menționat că impactul acestor proiecte este unul semnificativ, ducând la scăderea ratei abandonului școlar.
„În septembrie 2022 au intrat 15 școli sucevene în Programul Național de reducere a Abandonului școlar, în mai 2024 au început implementarea alte 18 școli, în iulie 2024 încă 7 școli, iar din noiembrie 2024 încă una”, a explicat insp. Acostoaie.
Unitățile școlare au demarat activități de sprijin și stimulare pentru elevii aflați la risc de abandon școlar. De exemplu, fiecare elev a primit un set școlar complet constând în ghiozdan, rechizite, papetărie, cărți, auxiliare școlare. După prima lună de școală, elevii pot primi în fiecare lună materiale noi (rechizite, papetărie, cărți), cu condiția să nu aibă mai mult de 5 absențe/lună.
Au fost subvenționate excursii, tabere, hrană, au fost oferite subvenții.
De asemenea, au fost demarate activități de intervenție (cluburi de lectură, activități de educație parentală, ieșire la un film, teatru, vizitarea unui obiectiv turistic, istoric și cultural din împrejurimile localității/orașului etc.), activități de compensare (amenajarea colțului de lectură, dezvoltare/îmbunătățire a competențelor, activități de îndrumare și consiliere profesională, reintegrarea celor care au părăsit sistemul de învățământ), digitalizare (dotări cu echipamente digitale).
De cealaltă parte, profesorii din proiect au beneficiat de cursuri de formare pe tema gestionării violenței și bullyingului, cursuri de dezvoltare personală și profesională.
„De asemenea, din 23 septembrie 2022, Inspectoratul Școlar Județean Suceava a devenit Agenţie de implementare a proiectelor privind investiţiile din cadrul Programului Naţional pentru Reducerea Abandonului Școlar.
Aşadar, IȘJ Suceava, ca Agenţie de implementare prin cei 7 responsabili de verificare și un coordonator judeţean PNRAS a acestor 41 proiecte care au obţinut finanțare în rundele enumerate, are numeroase responsabilităţi, precum evaluare, monitorizare, control, îndeplinirea cerințelor, autorizarea cheltuielilor”, a mai specificat Lidia Acostoaie.
Comentarii