Romfilatelia a pus în circulaţie filatelică, începând cu data de 25 ianuarie a.c., emisiunea de mărci poştale „Orhidee sălbatice”.

Chiar dacă ne-am obişnuit să asociem aceste flori cu paradisurile tropicale, trebuie să ştim că România este tărâmul mai multor specii de orhidee, care înfloresc pe colinele şi munţii noştri din aprilie până în septembrie.

Unele dintre ele sunt deosebit de rare, iar majoritatea sunt periclitate de extinderea activităţilor umane.

Epipactis atrorubens, ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 2,20 lei, cu numele popular Dumbrăviţa roşcată, este o plantă rezistentă, care înfloreşte din iunie până în iulie.

Cephalanthera damasonium (Căpşunica), ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei, este o specie de orhidee care este foarte răspândită într-o mare parte din Europa şi Orientul Mijlociu.

Orchis purpurea,cunoscută sub denumirile populare Poroinic, Bujori, Gemanariţă, Poranici, Poroinică, Sculătoare sau Untul vacii, este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 8,00 lei. În medicina alternativă populară se foloseşte partea subterană în cazuri de indigestie.

Epipactis helleborine (Mlăştiniţa), ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 15,00 lei, creşte până la o înălţime de 80 cm şi are frunze verzi, terne, largi, care sunt puternic striate şi aplatizate.

Emisiunea „Orhidee sălbatice”, machetată de Mihail Vămăşescu, are un tiraj total de 55.924 de timbre. Au fost realizate şi 445 de plicuri (FDC), echipate cu timbrele emisiunii, numerotate şi ştampilate cu ştampila „prima zi”, precum şi 200 de seturi (patru imagini) de cărţi poştale maxime.