Deschiderea oficială a Festivalului de Artă Medievală „Ştefan cel Mare” Suceava, ajuns la a XI-a ediție, dar prima de anvergură internațională, a avut loc vineri seara, în curtea interioară a Cetății, în dreptul bastioanelor care au rezistat în numeroase lupte.

Festivalul Medieval de la Suceava a fost confirmat oficial drept cel mai mare festival de acest gen din ţară, de reprezentanții ordinelor cavalerești și trupelor participante la spectacolele care se vor ține lanț până duminică noapte.

Îmbrăcaţi în frumoasele costume medievale, membrii trupelor şi grupurilor artistice care susţin spectacolele din cadrul festivalului au defilat prin cetate, sub ochii ageri ai bătrânului domnitor Ştefan cel Mare, care îi privea de pe ziduri, de pe tronul aşezat între două bombarde, care au lansat zgomotoase salve de tun atât la începerea festivităţilor, dar mai ales la încheierea acestora, făcând să răsune Cetatea, la fel ca în acele vremuri glorioase, dar şi periculoase.

Fiecare trupă participantă a fost prezentată și a a luat cuvântul în fața marelui voievod, Ștefan, interpretat de actorul Marius Rogojinschi.

În buna tradiţie a Festivalului de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”, organizatorul acestuia, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a dat citire unui hrisov scris după regulile şi cu limbajul specific acelor vremuri.

Festivitatea s-a încheiat cu un răsunător șir de salve de tun, care au anunțat startul unor interesante spectacole cu caracter medieval, în toate cele trei zile de festival.