Televiziunea Intermedia Suceava, cu sprijinul Asociaţiei SEVA, organizează marţi, 30 ianuarie, de la ora 17:00, la Muzeul de Istorie Suceava, dezbaterea intitulată ”Opreşte cancerul de col uterin!”, ediţia a V-a. Acesta este şi sloganul sub care Asociaţia Europeană de Prevenire a Cancerului Cervical desfăşoară, în intervalul 28 ianuarie - 3 februarie, a XII-a Săptămână de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.

Evenimentul, aflat la cea de-a V-a ediţie, are ca scop principal informarea populaţiei despre profilaxia şi depistarea precoce a acestui tip de cancer. „Alături de invitaţii noştri: medici, psihologi, preoţi şi foste bolnave, vrem să transmitem un mesaj cât se poate de clar: descoperit la timp, cancerul cervical poate fi tratat”, au spus moderatoarele dezbaterii, Adriana Dascălu Bulină şi Angela Zarojanu.

Întâlnirea de pe 30 ianuarie are şi un caracter umanitar: o bolnavă de cancer de col uterin, care se confruntă cu probleme financiare, va primi banii strânşi din donaţii şi din cumpărarea biletelor de participare la o tombolă. Un bilet costă 20 de lei. Pot fi câştigate: consultaţii medicale, şedinţe de psihoterapie, de masaj şi de înfrumuseţare, invitaţii la teatru, reduceri la investigaţii medicale, aranjamente florale, o cină romantică, bijuterii, haine, tablouri, fotografii şi altele, lista premiilor fiind deschisă, deci în curs de completare.

Cancerul de col uterin reprezintă una dintre cele mai frecvente forme de cancer la femeile cu vârste cuprinse între 20 şi 45 de ani. România se situează în primele locuri printre ţările europene în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de această maladie. Este foarte importantă depistarea precoce a cancerului de col uterin, pentru că atunci se poate vindeca.