În contextul în care Senatul României dă undă verde pentru defrișări în ariile protejate, inclusiv în pădurile virgine, cadre didactice ale Facultății de Silvicultură, de la Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava, transmit un grav semnal de alarmă.

Aceștia explică faptul că Senatul a adoptat proiectul prin care lucrările de utilitate publică vor putea fi realizate inclusiv în ariile protejate şi în zonele cu păduri virgine, iar „o astfel de reglementare este contrară politicii de conservare a ecosistemelor unice sau fragile”.

"Presupunând că, într-adevăr, dezvoltarea unei comunități locale ar depinde în mod absolut de realizarea unui sistem de utilitate publică, amplasat în păduri din zone de protecție strictă sau integrală, prin Legea 52/2018 se legalizează intervenția antropică asupra acestora. Astfel, se pot realiza acțiuni precum cele de a construi, de a defrișa, de a devia un curs sau a îndigui cursuri de apă, acțiuni strict interzise până acum, prin OUG 57/2007, în zonele de protecție strictă sau integrală", se arată în comunicatul trimis de universitari.

Noile reglementări contrazic efortul de identificare și protejare a pădurilor virgine și cvasivirgine din România, demarat în 2012 și concretizat în modificarea Codului Silvic (Legea 46/2008), care prevede în articolul 26, al. 3 că pentru recunoașterea valorii excepționale şi asigurarea protecției pe termen lung, pădurile virgine şi cvasivirgine se vor include, după caz, în Patrimoniul Mondial UNESCO, în rezervații științifice şi/sau în zonele de protecție strictă a parcurilor naționale sau naturale.

„Față de aceste prevederi legale, menite să protejeze unele dintre ultimele ecosisteme forestiere intacte din Europa, Legea 52/2018 constituie un pas înapoi. Pentru acest motiv, cadre didactice ale Facultății de Silvicultură din cadrul Universității din Suceava protestează față de prevederile alineatului 16 introdus prin articolul 3 din Legea 52/2018 și solicită Camerei Deputaților abrogarea sau modificarea acestui alineat în sensul respectării prevederilor Codului Silvic și ale Ordonanței de urgență 57/2007”, se arată în scrisoarea universitarilor.