UPDATE - Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, preşedintele raionului Soroca, Ghenadie Muntean, şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, Dumitru Fulea, au semnat un acord de înfrăţire între cele trei regiuni. Preşedintele raionului Soroca a declarat că „pentru noi este o onoare să fim primul raion din Moldova care semnează un acord de înfrăţire cu judeţul Suceava”. El i-a adus în dar preşedintelui Flutur un bust al domnitorului Ştefan cel Mare realizat de un artist local.

Răspunsul lui Flutur a fost că Ştefan cel Mare uneşte, iar această înfrăţire are valoare simbolică şi emoţională.

 

La Muzeul de Istorie din Suceava are loc marţi, 27 martie, vernisajul expoziţiei „Centenarul României Mari”, realizată de Muzeul Bucovinei în colaborare cu Muzeul Naţional al Unirii – Alba Iulia şi Muzeul Naţional de Istorie al Moldovei – Chişinău, Republica Moldova. Realizată simultan în Suceava, Alba Iulia şi Chişinău, expoziţia este identică în cele trei provincii. La manifestarea de la Suceava participă inclusiv un grup de studenţi basarabeni.

Vernisajul expoziţiei are avut loc în cadrul unei transmisiuni simultane din cele trei locaţii de organizare. Emisiunea este transmisă în direct cu moderatori şi invitaţi marcanţi, din fiecare locaţie, cu baza la Muzeul de Istorie din Suceava şi cu duplexuri realizate cu Chișinău și Alba Iulia. Pe parcursul transmisiunii sunt incluse materiale audio-video relevante temei manifestării, cât şi intervenţii în direct ale personalităților invitate în fiecare locaţie.

Prin intermediul manifestării se urmăreşte informarea publicului asupra însemnătății istorice a Centenarului Marii Uniri, cât şi prezentarea evenimentelor dedicate sărbătoririi Centenarului României – care vor fi organizate pe întreg parcursul anului 2018.