Doi elevi din județ, care susțineau proba la limba română în centrul de examen de la Colegiul ”Alexandru cel Bun” Gura Humorului, au fost eliminați din examenul de bacalaureat după ce acestora le-au sunat telefoanele mobile chiar în timpul desfășurării evaluării. Unul dintre candidați este absolvent al colegiului humorean, iar celălalt al liceului din Solca.

Incidentele s-au petrecut deşi candidaţii au fost atenţionaţi în repetate rânduri asupra faptului că pătrunderea în sală cu telefonul mobil, cărţi sau alte materiale informative atrage eliminarea din examen, indiferent dacă acestea sunt folosite sau nu. Cei doi tineri nu mai pot participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

 

Potrivit datelor transmise de Inspectoratul Școlar Suceava, la prima probă scrisă a bacalaureatului s-au înscris 5.143 de elevi, au fost prezenți 4.750, înregistrându-se 391 absenți.

De asemenea, din cauza unor probleme de sănătate, un candidat de la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți a susținut prima probă a examenului maturității la Spitalul Județean Suceava. Tot din motive medicale, alți doi candidați de la Colegiul „Mihai Eminescu” Suceava au beneficiat de un timp de lucru de patru ore, cu o oră în plus față de colegii lor.

 

Pentru absolvenții de liceu, urmează o săptămână plină de emoții și momente tensionate.

Proba la limba si literatura maternă – Eb) este programată marți, 26 iunie, iar proba Ec) – proba obligatorie a profilului, miercuri, 27 iunie. Ultima probă scrisă – la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – se va desfășura joi, 28 iunie.

Afişarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 4 iulie (până la ora 12:00). În aceeaşi zi, vor putea fi depuse contestaţiile, în intervalul orar 12:00-16:00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 9 iulie.