Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) urmează să dezvolte grădina botanică din campusului II al instituţiei, de la Moara, prin intermediul unui proiect demarat de Facultatea de Silvicultură.

Potrivit reprezentanţilor USV, proiectul este denumit „Dezvoltarea cantitativă şi calitativă a Grădinii Botanice a USV – DENDRO-PLUS” şi vizează dezvoltarea grădinii botanice prin completarea sectorului Vegetaţia României, crearea unei pepiniere forestiere în cadrul sectorului Didactico-experimental şi continuarea activităţilor întreprinse prin proiectul finanţat anterior („Dezvoltarea cantitativă şi calitativă a colecţiei dendrologice - DECADENDRO”).

Grădina botanică face parte din planul de dezvoltare a campusului din Moara, făcut public în urmă cu aproape 10 ani, campusul întinzându-se pe o suprafaţă de 30 de hectare, la trei kilometri de actualul campus.

„Proiectul se încadrează în strategia actuală de dezvoltare a USV şi continuă extinderea infrastructurii universitare, a bazelor de practică, precum şi susţinerea activităţilor didactice şi de cercetare. De asemenea, îmbunătăţirea calităţii programelor de studiu, dar şi creşterea atractivităţii mediului universitar pentru absolvenţii de liceu, mai ales pentru cei care provin din medii defavorizate, constituie unele dintre obiectivele principale vizate”, au mai spus reprezentanţii USV.

De asemenea, prin proiectul „Dezvoltarea cantitativă şi calitativă a Grădinii Botanice a USV – DENDRO-PLUS” se are în vedere derularea stagiilor de pregătire practică a studenţilor din cadrul Facultăţii de Silvicultură, desfăşurarea de activităţi specifice domeniilor de studiu (Silvicultură, Ecologie şi protecţia mediului), prin implicarea studenţilor în urmărirea dinamicii plantaţiilor, măsurători pentru crearea unor baze de date, precum şi lucrări de îngrijire şi extindere a spaţiilor verzi din cadrul USV.

Un alt obiectiv propus în proiect este organizarea unui workshop privind promovarea şi valorificarea rezultatelor proiectului, cu participarea tuturor factorilor implicaţi în activităţi de conservare şi gestionare a zonelor verzi. Proiectul este coordonat de şef lucrări ing. dr. Cezar Valentin Tomescu, cadru didactic al Facultăţii de Silvicultură.

Proiectul este finanţat de Ministerul Educaţiei Naţionale prin Fondul de Dezvoltare Instituţională.