Președintele Klaus Iohannis a declarat, referitor la alocarea pe viitor de către România a peste 2% din PIB pentru apărare, că "siguranța nu are preț", însă este o discuție complicată deorece trebuie avute în vedere și sumele din bugetul de stat alocate sistemului de sănătate și educație.

Întrebat, joi, la finalul summit-ului NATO de la Bruxelles, dacă România își permite pe viitor să aloce până la 4% din PIB pentru apărare, președintele Klaus Iohannis a răspuns: „Trebuie să spun că siguranța nu are preț, dar pentru asta e nevoie de cheltuială. Securitatea nu vine de la sine, ci cum am spus înainte, că România nu e doar receptor de securitate, ci oferă securitate și atunci cu siguranță la momentul potrivit vom fi deschiși la cheltuielile pentru apărare. Este o discuție complicată pentru că și sănătatea, școliile cer bani, pensiile, însă nu dorim să fim fără apărare. Nu s-a decis încă nimic, însă vom continua discuțiile anul viitor, când ne vom întâlni să serbăm 70 de ani de NATO”.

Președintele SUA, Donald Trump, a declarat că țările NATO ar trebui să aloce în cele din urmă 4% din PIB pentru apărare, sugerând o dublare a obiectivului de 2% stabilit anterior la summitul NATO din Țara Galilor din 2014.

"Președinții (SUA) au încercat mai mulți ani la rând fără succes să facă Germania și alte națiuni NATO bogate să plătească mai mult pentru protecția lor față de Rusia. Plătesc doar o fracțiune din costul lor", a afirmat președintele Trump într-un mesaj postat joi pe Twitter.

"În plus, Germania tocmai ce a început să plătească Rusia, țara de care doresc să fie protejați (...) Nu este acceptabil! Toate națiunile NATO trebuie să atingă obiectivul lor de 2%, și în cele din urmă trebuie să ajungă la 4%".