Unul dintre proiectele Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV), coordonat de prof. univ. dr. Mihai Dimian, prorector al instituţiei, este promovat pe site-ul Universităţii Maryland, SUA.

„Activitatea de cercetare a Universităţii din Suceava devine tot mai vizibilă pe plan internaţional. Menţionăm că echipa condusă de universitarul sucevean a câştigat un grant în valoare de circa 1 milion de dolari, dedicat dezvoltării unei platforme hibride de comunicaţii prin lumina vizibilă şi realitate augmentată pentru dezvoltarea de sisteme inteligente de asistenţă şi siguranţă activă a autovehiculelor”, a transmis USV.

Proiectul „Platformă hibridă de comunicaţii prin lumină vizibilă şi realitate augmentată pentru dezvoltarea de sisteme inteligente de asistenţă şi siguranţă activă a autovehiculelor – CAR Safe” are o valoare totală de 4.325.472 de lei.

Proiectul are patru componente: realizarea de sisteme inteligente de comunicaţii prin lumină vizibilă cu aplicaţii în asistenţă rutieră şi siguranţă activă; comunicaţii eficiente bazate pe dispozitive inteligente în scenarii interactive de realitate augmentată pentru autovehicule; tehnologii de comunicaţii V2X pentru sisteme cooperative de asistare a conducerii şi vehicule autonome; caracterizarea şi ameliorarea mediului electromagnetic din autovehiculele moderne.

Parteneri ai USV sunt: Universitatea Politehnica Timişoara, Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” Iaşi, Universitatea „Ovidius” din Constanţa, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi Universitatea Politehnica din Bucureşti.