Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au anunţat finalizarea anchetei şi trimiterea în judecată a cinci inculpaţi, în dosarul legat de spargerile din casele oamenilor de afaceri din Suceava, comise în vara anului trecut. În acest dosar, procurorii au reţinut în rechizitoriu doar unul din furturile mari, comis pe 19 iulie 2018, plus alte trei fapte mai mărunte, dar şi infracţiunea de şantaj, precum şi falsuri în declaraţii.

Trei dintre inculpaţi au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv (Cătălin Tiberiu Mercheş, Sergiu Nicolae Lahman şi Cezar Ioan Dumitru), unul arestat în lipsă – Vasile Marian Pirojec, în timp ce soţia unuia dintre inculpaţi - Ionela Dumitru - a fost trimisă în judecată în stare de libertate.

Mercheş şi Lahman sunt acuzaţi efectiv de furturi, Cezar Ioan Dumitru de instigare la furt calificat şi de şantaj, Vasile Marian Pirojec de complicitate la infracţiunea de furt calificat, în timp ce Ionela Dumitru a fost trimisă în judecată pentru trei infracţiuni de fals în declaraţii, în formă continuată.

În noaptea de 18 spre 19 iulie 2018, după ce în prealabil au întrerupt alimentarea cu energie electrică de la panoul imobilului, dezactivând astfel sistemul de supraveghere video,Mercheş şi cu Lahman, împreună cu Mihai Gabriel Precob (trimis deja în judecată separat, de mai multă vreme), au pătruns fără drept, prin escaladare şi efracţie, forţând cu o rangă un geam termopan, în casa unui om de afaceri din Suceava, care era plecat în vacanţă, de unde au sustras sume de bani în euro şi lei, bijuterii din metale preţioase, ceasuri şi un joc PlayStation, cauzând persoanei vătămate un prejudiciu total de 173.023 de lei.

Cezar Ioan Dumitru este acuzat că a fost instigatorul acestei fapte, în timp ce Vasile Marian Pirojec i-a dus cu o maşină pe spărgători la locul faptei, a stat de „şase”, alături de Dumitru, şi le-a asigurat apoi plecarea de la locul spargerii.

Cu referire la infracţiunea de şantaj, principalul acuzat este Cezar Ioan Dumitru, iar victimă este concubina lui Mihai Gabriel Precob, cel care a dat declaraţii cu privire la comiterea faptei din 19 iulie. „A constrâns-o pe aceasta să îl determine pe concubinul ei de la acel moment să îşi schimbe declaraţiile incriminatoare, într-o cauză penală având ca obiect aceeaşi faptă de furt calificat ce este cercetată în prezentul dosar penal, spunându-i acesteia că va determina persoane din mediul penitenciar să îl agreseze pe concubin, care era arestat preventiv, să îi bage o şurubelniţă în ochi şi să-i scoată ochii, precum şi că acesta va avea de suferit şi chiar va plăti cu viaţa dacă menţine declaraţiile conform cărora inculpatul C (Cezar Ioan Dumitru) a fost implicat în săvârşirea acelei fapte”, arată procurorii.

Cu privire la Ionela Dumitru, aceasta ar fi semnat în fals acte oficiale că este necăsătorită, la achiziţionarea unui apartament, pentru ca acesta să nu fie şi pe numele soţului, Cezar Ioan Dumitru. Scopul, arată procurorii, a fost acela de a sustrage bunul de la orice forme de urmărire sau executare care l-ar putea viza pe soţ, în calitate de coproprietar al bunului.

Procurorii au mai anunţat că au pus sechestru asigurător pe un apartament, o casă şi o garsonieră, aflate în proprietate unor terţe persoane, rude cu inculpaţii sau partenerele acestora.

„În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unor bunuri individual determinate, în vederea confiscării extinse a acestora, în ipoteza condamnării inculpaţilor pentru fapta de furt calificat din 19.07.2018, întrucât din probe rezultă împrejurarea că aceste bunuri au fost achiziţionate cu bani care nu pot fi justificaţi în mod licit, provenind din activităţi infracţionale similare celei pentru care sunt cercetaţi”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

De precizat şi că inculpaţii Cătălin Tiberiu Mercheş şi Sergiu Nicolae Lahman sunt puşi sub acuzare şi pentru alte furturi, acest dosar fiind instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava.