La Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava a avut loc joi, 6 iunie, bilanțul celor două luni de activitate intensă în cadrul Campaniei ”Porți deschise spre comunitate”, ediția a V-a. Ca o noutate, în acest an campania inițiată și organizată de DGASPC Suceava a ajuns și în Raionul Soroca din nordul Republicii Moldova. Gazda evenimentului, omul care pune mult suflet în această campanie, Georgeta Nadia Crețuleac, directorul executiv al DGASPC Suceava, a invitat alături de ea, pentru a vorbi despre activitățile desfășurate pe perioada campaniei, reprezentanți ai Raionului Soroca din Republica Moldova (Nicuța Vlad, vicepreședintele Consiliului Raional Soroca), ai autorităților județene (Petru Tănase, secretarul Consilului Județean Suceava), locale, ai ONG-urilor active din județ, printre care amintim Salvați Copiii - Filiala Suceava (Lena Ailincă, asistent social Salvați Copiii Suceava), Fundația FARA (Carmen Netedu, director programe Fundația FARA Suceava), „Te Aud România” (Gabriela Popescu, președinte „Te Aud România”), directorul executiv adjunct al DGASPC Suceava, Margareta Isăilă, directorul economic al DGASPC Suceava, Mihai Dragoș Brăteanu, purtătoarea de cuvânt a DGASPC Suceava, Nicoleta Daneliuc, șefi de servicii, specialiști din cadrul DGASPC Suceava etc., oameni care își doresc să îmbunătățească serviciile sociale adresate copiilor și bătrânilor din județ și nu numai.
Campania ”Porți deschise spre comunitate”, ediția a V-a, continuă în zile de 6 și 7 iunie, prin vizite la centrele sociale subordonate DGASPC Suceava (pe 6 iunie își deschid porțile centrele sociale pentru bătrâni, iar pe 7 iunie - centrele pentru copii).
„Ediția a IV-a a Campaniei <Porți deschise –spre voluntariat>, desfășurată anul trecut, a avut un ecou deosebit, atingându-și scopul, acela de a oferi transparență serviciilor oferite, de a facilita schimburi de experiență dar și de a implica societatea civilă în acțiunile și proiectele noastre. În ediția din acest an, Campania Porți deschise-spre comunitate, a primit notă mai amplă și anume aceea de colaborare comunitară, interinstituțională și, de ce nu, internațională. Scopul campaniei a fost, ca pe lângă prezentarea serviciilor noastre, să promovăm inițiativele publice sau private din comunitățile care acordă o atenție sporită domeniului de asistență socială, comunități care și-au dezvoltat servicii de prevenire la nivel local dar și să facilităm dezvoltarea relațiilor de colaborare între autorități publice locale și ONG-uri”, a spus Nadia Crețuleac.
Desfășurarea acțiunilor: 1 Aprilie - 31 Mai 2019:
1. Campania ”Porți deschise- spre comunitate” a debutat printr-o întâlnire, pe 4 aprilie 2019, la care a participat o delegație din Raionul Soroca, Republica Moldova (vicepreședintele raionului și specialiști din cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Familiei din Raionul Soroca). La întâlnire a participat și domnul Marin Gheorghe Niță, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, conducerea și specialiști din cadrul Direcției.
Întâlnirea, care a avut un caracter informal și informativ, a creat o punte de legătură între specialiștii DGASPC și specialiștii din cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecție a Familiei Soroca.
2. A urmat a doua întâlnire, pe 11 aprilie 2019, la care au participat reprezentanții primăriilor din orașe și municipii (viceprimari, secretari, șefi DAS/SPAS/Birouri de asistență socială), Fundația FARA, prin doamna Carmen Netedu, director programe, o delegație din cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Familiei Ocnița Republica Moldova, conducerea și specialiștii din cadrul serviciilor DGASPC Suceava. Fiecare reprezentant și-a prezentat serviciile dezvoltate, proiectele sociale, precum și nevoile identificate la nivel de comunitate.
Din prezentările făcute, susține Nadia Crețuleac, „am remarcat faptul că începând cu anul 2015, legislația din Republica Moldova s-a orientat foarte mult către comunitate și rezolvarea problemelor sociale la nivel local. Astfel, asistenții sociali din cadrul primăriilor sunt angajați ai Direcțiilor de Asistență Socială și Protecția Familiei, astfel încât cazurile sunt instrumentate de specialiști și rezolvate la nivel local, iar pentru cazurile de urgență, dispoziția de preluare în regim de urgență este semnată de primar care reprezintă Autoritatea Tutelară Locală. Ajutoarele sociale (fondul de ajutor monetar) sunt în sarcina Direcției și sunt acordate în cazuri de urgență. Au o rețea de asistenți paternali și există foarte puține centre de plasament dar și case sociale cu familii angajate să primească în plasament un număr mai mare de copii. În structura Direcției se află și rețeaua de îngrijire la domiciliu pentru bătrâni dar și rețeaua de asistenți personali pentru persoanele cu handicap din fiecare comunitate. Au câteva azile pentru persoane vârstnice iar persoanele cu handicap grav care nu pot fi îngrijite de asistenți personali, sunt internate în spitale aparținând Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale”.
3. Campania a continuat cu o nouă întâlnire, pe 26 aprilie, cu ONG-urile partenere, „care ne-au fost alături de-a lungul timpului, dar și cu organizațiile care au răspuns apelului nostru anul trecut și au desfășurat acțiuni de voluntariat cu copiii din centrele noastre de plasament (ajutor la teme, excursii, ieșiri la teatru, la cinema sau pur și simplu, în oraș. Am discutat despre noi proiecte, despre nevoile identificate în comunitățile sucevene și despre modul în care organizațiile se pot implica la nivel local pentru prevenirea abandonului și separării copiilor de familie, a abandonului școlar, pentru sprijinirea persoanelor vârstnice și dezvoltarea de servicii sociale în comunitățile sucevene”.
Au participat președinți, directori sau reprezentanți de la Fundația FARA, HHC România, Fundația Te Aud România, Asociația Salvați Copiii, Filiala Suceava, Asociația ”Ajungem Mari”, Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, Tineri de Succes, Asociația Casa Betel, Asociația PACT dar și de Consiliul Județean al Elevilor Suceava.
4. Pe parcursul lunilor aprilie și mai, a continuat campania prin întâlniri cu reprezentanții din 94 de autorități publice locale din județul Suceava (primari, viceprimari, secretari și asistenți sociali) precum și cu reprezentanți ai ONG-urilor partenere, în zilele de 9 mai, 15 mai, 22 mai, 29 și 30 mai 2019. Toate întâlnirile care au avut un caracter informal și informativ au fost benefice pentru toate părțile implicate, deoarece autoritățile locale au prezentat structura socială înființată la nivel de primărie (SPAS, Birou sau Compartiment de Asistență Socială), serviciile sociale existente sau nevoile identificate precum și eventualele colaborări un ONG-uri partenere.
De asemenea, ONG-urile și-au prezentat proiectele în desfășurare, dar și oferta de a dezvolta noi servicii la inițiativa primăriilor doritoare precum și modul în care pot interveni în cazuri concrete, pentru prevenirea și rezolvarea situațiilor de risc.
În același timp, DGASPC Suceava și-a prezentat toate serviciile, precum și proiectele care sunt în curs de desfășurare:
- TEAM-UP - angajarea în decursul a 5 ani, începând din acest an, a unui număr total de încă 150 de asistenți maternali profesioniști, având în vedere faptul că orice copil care are până în 7 ani, aflat în situație de risc, va putea fi plasat doar în asistență maternală;
- PIN ”Pași spre Viitor” - în cadrul căruia vor fi construite trei locuințe protejate, cu o capacitate de 8 persoane fiecare, și un centru de zi pentru adulți cu handicap, la Cacica, prin restructurarea CRRN Costâna;
- un proiect în desfășurare, în parteneriat cu HHC România, în vederea închiderii Centrului de Plasament ”Mihai și Gavril” de la Solca și construirea a două case de tip familial în aceeași localitate, cu finalizare în decembrie 2019.
„Faptul că am adus la aceeași masă reprezentanți ai autorităților locale și ai organizațiilor neguvernamentale a avut rezultate peste așteptări, deoarece primarii au fost încântați de faptul că pot colabora cu ONG-urile, pentru a implementa și susține dezvoltarea de servicii sociale la nivel local, dar și pentru faptul că, în cazurile de risc, pot apela la reprezentanții ONG-urilor prezente. De asemenea, faptul că am avut la întâlniri mulți primari care au dat curs invitației noastre, ne-a arătat faptul că sunt preocupați și de partea socială a comunității, au constatat că există primării care au înființat servicii sociale prin atragerea de fonduri europene sau în colaborare cu ONG-uri, cu care au inițiat parteneriate, au constatat faptul că pot apela la omologii domniilor lor pentru rezolvarea unor cazuri sociale din comunitate, în special atunci când e vorba de persoane vârstnice, rămase fără niciun sprijin”, a completat Nadia Crețuleac.
Concluziile campaniei
Fiecare autoritate publică locală se confruntă cu cel puțin una sau mai multe probleme identificate de specialiștii DGASPC Suceava din practica celor 22 de ani de asistență socială în România și în Suceava, dar și din discuțiile avute în cadrul acestor întâlniri: abandon școlar, copii rămași singuri acasă, fără reprezentant legal, abuzați prin cerșetorie, exploatare prin muncă, violență școlară/domestică, bătrâni singuri acasă, lipsa locurilor de muncă, părinți dependenți de ajutorul social, lipsa posibilităților de reintegrare în familie a copiilor din sistemul de protecție etc.
Tot împreună s-au identificat și soluțiile care se pot concretiza prin parteneriate publice-private, prin scrierea de proiecte și atragerea de fonduri, prin parteneriate zonale între autorități publice locale.
Astfel, se pot înființa echipe mobile comunitare/zonale pentru consilierea și susținerea copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate, rețele de îngrijire la domiciliu a persoanelor cu dizabilități/persoanelor vârstnice care nu au susținători, cabinete de educație parentală, centre after school pentru reducerea abandonului școlar (centrele de zi sunt prea costisitoare pentru comunități!), sprijin pentru persoanele cu dizabilități din comunitate (cluburi, ateliere etc), sprijin pentru reintegrarea în familie a copiilor din sistemul de protecție, sprijin pentru reintegrarea în familie a persoanelor adulte cu handicap din centrele rezidențiale pentru adulți cu handicap ale DGASPC.
Tot din discuțiile cu primăriile a reieșit necesitatea de a avea întâlniri cel puțin anuale și nu doar cu primăriile, ci și cu alte instituții partenere, în special cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava, AJOFM și Direcția de Sănătate Publică Suceava. Deoarece nu au participat toate primăriile la aceste întâlniri, din diverse motive, DGASPC îi invită pe cei 20 de primari la o nouă întâlnire, pe care o vor organiza cât mai curând posibil.
Concurs de desene
În cadrul campaniei, a avut loc și un concurs de afișe între centre sociale sucevene, care au fost votate de către participanții de la ultimele două întâlniri cu primăriile și cu ONG-urile. Deși fiecare afiș este lucrat împreună cu beneficiarii și transmite un mesaj de întâmpinare a vizitatorilor cu brațele deschise, doar două afișe, din cele care au întrunit cele mai multe voturi (unul de la copii și unul de la adulți) au devenit parte din afișul campaniei la nivel județean. Cele două afișe câștigătoare din acest an sunt efectuate de echipele de la CRRN Mitocu Dragomirnei și de la Servicii Multifunncționale pentru Copilul în Dificultate din Gura Humorului.
Comentarii