Poliţistul Ionuţ Andrei Aursulesei, care s-a împuşcat în cap, luni seara, cu pistolul din dotare, a suferit, marți, o nouă intervenție chirurgicală de decompresiune, pentru controlul edemului cerebral. Dacă luni noapte neurochirurgii Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava au operat poarta de intrare a glonțului, marți au repetat procedura la poarta de ieșire și fac tot ce este posibil pentru a-i salva viața tânărului polițist. În ambele intervenții a fost nevoie de o mare cantitate de sânge, necesarul menținându-se ridicat și în continuare. Familia polițistului face apel la toți cei care pot dona, să se prezinte la Centrul de Transfuzii Sangvine (CTS) Suceava.

Reprezentanți ai CTS ne-au declarat că în cursul zilei de marți mai multe persoane au sunat pentru a se interesa de condițiile de donare și s-a înregistrat un număr ridicat de donatori. Până la ora 12.00, 43 de persoane trecuseră deja pe la consultații și alte 18 își așteptau rândul. Pentru ziua de marți, CTS poate asigura necesarul de sânge din grupa A2 pentru secțiile de Neurochirurgie și Chirurgie din Spitalul de Urgență Suceava. În situații limită, se face apel la județele din jur sau la alte centre din țară, până se găsește. O soluție care presupune timp, extrem de prețios pentru pacientul în stare gravă, pentru care fiecare clipă contează. De aceea este important ca la Centru de Transfuzii Suceava să fie asigurat în permanență stocul de sânge pentru toate grupele.

Reamintim câteva dintre lucrurile pe care trebuie să le știe o persoană care dorește să doneze sânge. Verificarea și completarea documentelor, analizele și recoltarea propriu zisă durează, cu totul, o oră, o oră și jumătate. Nu pot dona niciodată persoanele care au avut sau au boli de inimă (inclusiv hipertensiunea arterială cronică în tratament, angina pectorală); cu traumatisme craniene cu sechele; etilism cronic; schizofrenie; epilepsie; hepatită cronică, ciroză hepatică; sifilis; pancreatită; cancer, leucemii; diabet zaharat; tuberculoză; astm bronşic; alergie severă ; boli endocrine; lupus eritematos diseminat şi alte colagenoze; psoriazis generalizat; persoanele pensionate medical, indiferent de diagnosticul de pensionare.

Există și câteva criterii de excludere temporară de la donare: boli infecţioase (gripă, infecții bacteriene); anemie; examinare endoscopică, transfuzii, intervenţii chirurgicale, contact apropiat cu persoane cu hepatită, HIV; vaccinări; sarcină, alăptare; tratamente dentare în ultimele 3 luni; consum de alcool (inclusiv bere) în ultimele 48 de ore; consum de medicamente în ultima lună; tatuaje în ultimele 6 luni.

Pe lângă cele amintite anterior, donatorii trebuie să aibă greutatea minimă de 60 de kg bărbații și 55 de kg femeile și tensiunea arterială între 100 şi 180 mmHg.

Beneficii acordate pentru donare sunt: bonuri de masă, o zi de concediu plătit și un set de analize gratuit

Dimineaţa înainte de recoltare se recomandă a se consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume, fructe. Nu se fumează înainte și după donare cel puțin o oră, nu se donează după o noapte nedormită.

După donare se stă în repaus în sala de așteptare 15-30 minute pentru a evita un leșin pe scări, pe holuri și rănirea donatorului.