Elevii suceveni au strălucit la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică, ediția a XIII-a, desfășurată în Balaton, Ungaria, în perioada 2 – 10 august.

Elevii Colegiului Naţional ”Ştefan cel Mare” Suceava - David Corneliu Turturean (clasa a XI-a) și Paul Rebenciuc (clasa a XII-a) – au obținut aurul mondial, respectiv argint, în competiția ce a reunit echipaje din aproape 50 de țări din toată lumea.

Mai mult, David este câștigătorul absolut al probei de Planetariu.

Cei doi ştefanişti se pregătesc la cercul de astronomie din cadrul Palatului Copiilor Suceava cu prof. dr. Petru Crăciun, inspector de fizică la Inspectoratul Şcolar Judeţean, iar la disciplina fizică sunt îndrumaţi, la clasă, de prof. Sorin Golda. Colaborarea celor doi profesori a fost una deosebit de rodnică de-a lungul anilor, tandemul în pregătirea elevilor pasionaţi de acest domeniu aducând judeţului nostru şi României numeroase distincţii notabile.

Concurenţii Olimpiadei au fost departajaţi de patru probe - testarea teoretică, proba de analiză a datelor, proba observaţională compusă din proba de planetariu şi hartă mută (probă scrisă) şi proba pe echipe.

De menționat că România a fost reprezentată de două echipe  și toți cei zece elevi au obținut medalii. Lotul României a fost însoțit de prof. dr. Petru Crăciun și de universitarul Cristian Pîrghie, directorul Observatorului Astronomic Suceava.

IOAA a debutat în 2007 în Thailanda, ţările care au găzduit competiţia de-a lungul timpului fiind: Indonezia în 2008, Iran în 2009, China în 2010, Polonia în 2011, Brazilia în 2012, Grecia în 2013, România în 2014, Indonezia în 2015, India în 2016, Thailanda în 2017 și China în 2018.

Vom reveni cu detalii.