Comercializarea păsărilor în târgurile de animale din județul Suceava a fost interzisă, după apariția unui focar de gripă aviară în județul vecin, Maramureș. Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Suceava, Diana Gășpărel, a informat, miercuri, printr-un comunicat de presă, că marți seara, la ora 20.00 și miercuri dimineață, la ora 8.30, s-a întrunit Centrul Local pentru Combatere a Bolilor pentru prezentarea măsurilor de prevenție/intervenție necesare pentru gestionarea în condiții corespunzătoare a prevenirii introducerii și răspândirii virusului influenței aviare(gripa aviară) pe teritoriul județului Suceava.

Astfel, s-a dispus interzicerea comercializării păsărilor în târgurile de animale; comunicarea efectivă între autoritățile sanitar- veterinare, practicienii veterinari și crescătorii de păsări; respectarea perioadei de carantină profilactică; verificarea respectării regulilor de biosecuritate în exploatațiile comerciale de tip A de păsări din județul Suceava; controlul riguros al mișcărilor de păsări pe teritoriul județului Suceava; continuarea campaniilor de informare/ avertizare destinate crescătorilor de păsări din toate sistemele de creștere; limitarea contactului păsărilor de curte cu păsările sălbatice.

În comunicatul remis de Prefectură se precizează că virusul nu afectează oamenii, neexistând risc de îmbolnăvire, dar acesta poate avea un impact social din punct de vedere economic.

Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a dispus activarea și implementarea Planului reactualizat  de prevenire a introducerii si răspândirii virusului gripei aviare pe teritoriul județului Suceava și a precizat că la această oră au fost instituite „toate măsurile oportune, menite să asigure cel mai scăzut risc posibil de pătrundere și răspândire a virusului pe teritoriul județului”.

Gripa aviară a fost diagnosticată la o fermă de tip comercial din localitatea Seini, județul Maramureș, la păsările staționate într-o hală a societății.