Câștigătorul Premiului „Mihai Eminescu” pentru exegeză eminesciană pe 2019 este scriitorul Cassian Maria Spiridon, un valoros om de cultură ieșean, pentru lucrarea ”Eminescu, ziarist politic”. „Gazetăria eminesciană a stat mereu în atenția lui Cassian Maria Spiridon, el însuși un publicist polemic de luat în seamă în abordarea chestiunilor stringente din perimetrul realităților cultural-politice ale actualității românești”, după cum susține Constantin Cubleșan, cunoscut prozator, dramaturg, poet, critic și istoric literar. 

Numele câștigătorului Festivalului Literar „Mihai Eminescu”, ediția a XXIX-a, a fost anunțat joi, 16 ianuarie, la Mănăstirea Putna, unde au continuat acțiunile culturale din programul celei de a doua zi de festival. Participanții festivalului literar au depus coroane omagiale la bustul poetului Mihai Eminescu din curtea Mănăstirii Putna, iar la ora 12:00 au luat parte la o slujbă de pomenire oficiată de starețul Mănăstirii Putna, arhimandritul Melchisedec Velnic. Tot la Putna a avut loc un microrecital susținut eleva Adela Șulea (recitare) și de elevi ai Școlii Gimnaziale Putna.

·        Organizatori

Tot pe 16 ianuarie, de la ora 16:30, la Călinești-Cuparencu are loc o întâlnire cu elevii și profesorii școlilor din comuna Șerbăuți. Festivalul Literar „Mihai Eminescu”, ediția a XXIX-a, a fost organizat de Consiliul Judeţean Suceava prin Centrul Cultural Bucovina şi Societatea Scriitorilor Bucovineni, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, Teatrul Municipal „Matei Vişniec” Suceava, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Mănăstirea Putna și primăriile comunelor Putna și Șerbăuți. Poetul Ioan Manole s-a ocupat în principal de buna organizare a Festivalului Literar „Mihai Eminescu”, ediția a XXIX-a.

 

 

·        Suceveanca Anastasia Gavrilovici a obținut Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum

 

Suceveanca Anastasia Gavrilovici a obținut recent Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum pe anul 2019, ediția a XXII-a, asigurat de Consiliul Județean prin Memorialul Ipotești - Botoșani, cu volumul „Industria liniștirii adulților” (Casa de Editură Max Blecher, 2019). Poetul Ovidiu Genaru, din Bacău, a primit miercuri, 15 ianuarie, Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” - Opera Omnia, ediția 2020, în cadrul aceleiași Gale organizate la Botoșani.

Anastasia Gavrilovici a absolvit Facultatea de Litere a Universității București și cursurile de masterat ale Centrului de Excelență în Studiul Imaginii. În ultimii ani de liceu, la Colegiul Național „Petru Rareș”, Anastasia a fost redactor-șef adjunct al revistei „Alecart”, apoi a trecut prin „Zona Nouă”, iar din 2016 face parte din redacția „Poesis internațional”. A publicat poezie, cronică literară și eseu și a tradus cărți din engleză și spaniolă (Kurt Vonnegut, Ernesto Cardenal).